Mercedes kraluje formuli 1. Šéf týmu děkoval po triumfu v Poháru konstruktérů i zesnulému Laudovi

V současné formuli jedna nenajdete lepší tým, než je Mercedes. Německá stáj po nedělní Velké ceně Japonska ovládla už pošesté v řadě Pohár konstruktérů, a vyrovnala tak patnáct let starý rekord.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci Velké ceny Austrálie

Pilot F1 Lewis Hamilton ve svém Mercedesu | Foto: AAP/Julian Smith | Zdroj: Reuters

Vyhrát Pohár konstruktérů šestkrát v řadě se totiž dosud povedlo pouze Ferrari v letech 1999 až 2004. Mercedes navíc oproti italské stáji bude ve všech letech slavit i individuální titul. V letošní sezoně už ho může získat jedině Lewis Hamilton, nebo Valtteri Bottas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mercedes ovládl pošesté v řadě pořadí Poháru konstruktérů. Více v příspěvku Davida Prouzy

Šéf týmu Toto Wolff po závodě děkoval všem, kteří v německé stáji kdy pracovali, a zmínil i bývalého člena vedení a spolumajitele Nikiho Laudu, jenž letos v květnu zemřel.

„Chceme tenhle titul věnovat Nikimu, protože byl součástí týmu od úplného začátku. Jeho přítomnost v paddocku byla moc důležitá. Jezdci cítili jeho podporu, ale zároveň byli i trochu pod tlakem. Byl to výjimečný člověk,“ uvedl Wolff.

Slavný Rakušan a trojnásobný mistr světa Lauda svým způsobem u oslav stejně nechyběl. Na týmové fotografii je totiž vidět, že přímo na trofeji za zisk titulu v Poháru konstruktérů leží jeho charakteristická červená kšiltovka.

Lauda neměl v Mercedesu vyloženě exekutivní funkci, nicméně se podílel na jednom z nejdůležitějších kroků německého týmu.

Garáže v Suzuce zůstaly zajištěné proti tajfunu. Jezdci F1 vyhlížejí dodatečnou kvalifikaci a nedělní závod

Číst článek

„Měl velký vliv při jednáních, pomohl například k příchodu Hamiltona, což byl klíčový krok Mercedesu, jak se nakonec ukázalo,“ řekl závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll. Právě Hamilton se v barvách Mercedesu stal čtyřikrát mistrem světa a je velice blízko zisku pátého triumfu. Pro německý tým je v podstatě nepostradatelný.

„Dokáže z auta vždycky vyždímat maximum. Kdyby měli slabšího pilota, tak by třeba nevyhráli všechny ty jezdecké tituly. Je to jejich velká devíza,“ pochválil britského pilota Knoll.

A vzhledem k tomu, že Hamilton má v Mercedesu smlouvu minimálně do roku 2020, tak je německá stáj velmi blízko tomu, aby právě vyrovnaný týmový rekord Ferrari v příští sezoně překonala.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme