Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Chasidská svatba či tramvajačka v dešti. Podívejte se na nominované snímky Czech Press Photo

Kultura

  16:35
PRAHA - Nominacím 25. ročníku fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo dominují zejména témata z české a slovenské politické scény. Objevují se v nich demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a znovu události kolem loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka. Mezinárodní porota hodnotila téměř 4000 fotografií od 270 autorů z Česka a Slovenska. Mezi 24 nominovanými snímky či sériemi mají hned v několika šanci uspět i čtyři fotografové se snímky, které vyšly v Lidových novinách i na serveru Lidovky.cz.

Řidička tramvaje se snaží v prudkém dešti přehodit výhybku. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Vítězné snímky včetně hlavní ceny Fotografie roku vyhlásí na Staroměstské radnici 22. listopadu, kdy bude také zahájena tradiční výstava oceněných prací. Za pořadatele to ve středu médiím sdělila Anna Vacková.

Czech Press Proto

Spolu s 24 snímky nominovanými v osmi kategoriích pořadatelé oznámili jméno držitele Grantu Prahy, kterého tradičně vybírá pražský primátor. Zvítězila série Pražské panoptikum od Jana Rasche.

„Samotné centrum se stává panoptikem turistických lákadel. Na jednom místě se potkávají lední medvěd, panda a myšák Mickey. Město tak postupně ztrácí svůj genius loci a stává se popcornovým, instagramovým městem na pozadí pražského ateliéru, který turista zanedlouho vymění za kulisu dalšího města,“ uvedl autor ke svým snímkům. Grant Prahy poskytuje roční tvůrčí stipendium na dokumentování proměn města.

Porota letos posuzovala v soutěžních kategoriích jednotlivé snímky a série dohromady, ne odděleně jako dříve. V kategorii Aktualita mají nominaci Lukáš Bíba z vydavatelství Economia za sérii snímků nazvanou Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi, který ukazuje největší politickou demonstraci od pádu komunismu letos v červnu na Letné. Další dvě nominace v této kategorii má Matej Kalina (News and Media Holding). První za snímek nazvaný Do očí vraha. Je z rekonstrukce vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Ukazuje muže, který se k vraždě přiznal. Druhou za snímek dokládající cestu Zuzany Čaputové do prezidentského paláce.

V mezinárodní fotografické porotě pod vedením Petra Joska letos byli lektor a obrazový editor agentury VU Pascal Philippe z Francie, ředitel agentury Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie, slovenská kurátorka Lucia Benická, český fotograf Herbert Slavík, zakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková, ředitel programů World Press Photo David Campbell původem z Austrálie, fotografka Amak Mahmoodianová a fotoeditor Colin Jacobson z Velké Británie.

Nominovaní fotografové mediální skupiny MAFRA

OBRAZEM: Podívejte se, jak vypadala unikátní chasidská svatba, probíhající na pražském Žofíně

Jan Zátorský v červnu 2019 fotil unikátní Chasidskou svatbu, která se v Praze konala vůbec poprvé. 

Na brouka s kýblem vroucí vody. Je tam, vidím nožičky, hlásí premiér Babiš

Petr Topič na Bílovině fotil, jak se vláda ČR se seznamuje s kůrovcovou kalamitou. Předseda vlády České republiky Andrej Babiš si ve středu 15. května prohlédl lokality lesa zasažené kůrovcem a seznámil se s opatřeními přijatými v boji s lesním škůdcem. Akce se zúčastnil také ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr zemědělství Miroslav Toman, generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček či hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

VIDEO: Česko zasáhly silné bouřky. Silnici u Davle zasypalo bahno

Michal Růžička fotil červnový déšť v Praze na Andělu. Ze série fotek vynikl snímek řidičky tramvaje, který se marně snaží přehodit výhybku během nenadálé průtrže mračen.

OBRAZEM: V sítích ornitologů uvázl pták číslo 100 000. Podívejte se, jak se v Česku kroužkují opeřenci

Petr Topič fotil také „ptačí hlídku“. Na Červenohorském sedle už desátým rokem probíhá odchyt a kroužkování ptáků. Ornitologové za tu dobu okroužkovali více než sto tisíc ptáků. Projekt může mimo jiné říct, jak se environmentální změny podepisují na ptačí populaci.

Odlov holubů probíhal v centru města.

Dan Materna nafotil sérii střelců na holuby, která je nominována v kategorii člověk a životní prostředí.

Nově soutěž Czech Press Photo začala úzce spolupracovat s Asociací profesionálních fotografů udělením Ceny APF a ERA –Projekt 101. Vedení asociace profesionálních fotografů zvolilo soubor snímku Valašští čerti a démoni od Petra Topiče.

Na Valašsku vylétají čerti, démoni a Smrt
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!