Hlavní obsah

Nový Aston Martin se prodává ve dvojici, jeden bez druhého nekoupíte

Novinky, fra

Pár vozidel v nádherné rudé barvě konečně spatřil světlo světa a dalších 19 párů sourozenců bude následovat. Aston Martin DBS GT Zagato a DB4 GT Zagato Continuation se prodávají jen v párech a ukazují minulost i budoucnost společného podniku Aston Martin a Zagato.

Foto: Zagato

Aston Martin DBS GT Zagato a Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation

Článek

Zagato je karosárna, která své jméno nerozlučně spojila se značkou Aston Martin. Už oslavila sto let existence dvojicí speciálně upravených Astonů, ale tyhle dva jsou ještě další výzva. Zatímco u těch upravených aut si je možné objednat každé zvlášť, tady to nejde. Každý zájemce dostane za cenu šest milionů liber (173 milionů korun) dvě auta. Jedno je téměř kopie starého DB4, druhé je nově upravený DBS Superleggera.

Historie jako vzor

Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation je automobil, který si vzal vzor ve svém levném předchůdci DB4. Záměrně neříkáme, že je to on přesně podle předlohy, protože prostě není. Jde o závodní speciál bez silniční homologace, který má velmi přesné tvary jako originál (ostatně celá historická karoserie byla oskenována 3D laserovým systémem a podle ní se následně vyrábí nová), ale pod kapotou v trubkovém rámu sedí moderní technika.

Foto: Zagato

Aston Martin DB4 GT Zagato Continuation

Foto: Zagato

Motor sice vypadá tradičně, ale proti originálu dost povyrostl

Původně tam byl řadový šestiválec o objemu 3,7 litru, nový agregát má taky sice šest válců v řadě, ale o objemu 4,7 litru, je přesně vyroben na nejmodernějších strojích a jeho výkon je 291 kW (390 koní). Tuto sílu pak posílá na zadní kola přes manuální čtyřstupňovou převodovku.

Výhled do budoucnosti

To Aston Martin DBS GT Zagato je originál každým coulem. Jeho hlavním motivem je vylepšení téměř dokonalého vozu DBS Superleggera. Kompletně přepracovaná přední část s velmi velkou maskou s negativním sklonem není jen částečná úprava. Změnilo se mnohem víc. Stačí se podívat na blatníky se zlatými křídly za výdechy zpoza brzd. Zlatě zářící kola sice ze zlata nejsou, ale loga na přídi a zádi už ano.

Foto: Zagato

Aston Martin DBS GT Zagato

Foto: Zagato

Famózní interiér dostal v prvním voze luxusní červenou kůži

Interiér je naprosto originální. Je tu spojení několika fantastických technik. Uhlíkový kompozit je jen spíš tím „chudým příbuzným“ proti tomu, že tu jsou poprvé použity techniky 3D tisku kovovým materiálem pro interiérové prvky. Mřížka na středovém tunelu, ovládací knoflíky klimatizace a další byly vytištěny, pozlaceny a vsazeny do přístrojovky obšité kůží v barvě Caithness Spicy Red. Jen to vytištění trvalo sto hodin a další čas byl potřeba pro dokončovací práce.

Pod kapotou je vidlicový dvanáctiválec o objemu 5,2 l twin-turbo s maximálním výkonem 567 kW (760 koní).

Reklama

Související články

Vůz Jamese Bonda se prodal za 149 milionů

Jeden z nejslavnějších filmových automobilů všech dob, Aston Martin DB5 agenta 007 Jamese Bonda, byl prodán v aukci na automobilovém týdnu v kalifornském...

Výběr článků

Načítám