Hlavní obsah

Od favoritu k elektromobilům aneb Třicet let porevolučního vývoje Škody

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škodu Favorit si pamatuje snad každý, na silnicích jich v 90. letech jezdily houfy. Důležitost favoritu byla však pro život automobilky mnohem větší – právě na jeho základě měly zahraniční automobilky zájem do Škody vstoupit. Dnešní fabia je jeho přímým potomkem.

Foto: Škoda

Škoda Favorit

Článek

Automobilka Škoda prožila značnou část období komunistické totality pod názvem AZNP, Automobilové Závody, Národní Podnik. Takhle vstupovala i do nové doby sametovou revolucí, na Škoda, automobilová a. s., se přejmenovala až v roce 1991.

Foto: Škoda

Maska chladiče s logem u pravého světla je dodnes unikátní.

Podstatnější než jméno firmy je ale nabídka, se kterou firma změnami listopadu 1989 procházela. Protože na československém trhu tehdy nebyla nabídka příliš široká, znají ji snad všichni – tehdy byl stále ještě relativní novinkou model Favorit.

Představil se v září roku 1987, ale k zákazníkům-soukromníkům se první vozy dostaly až v létě roku 1988. Do té doby se favority dodávaly jen podnikům, aby se v jejich náročném provozu vychytaly drobné nedostatky.

Foto: Škoda

Pod designem favoritu je podepsána karosárna Bertone.

Favorit byl tehdy pro Škodu revolucí. Do té doby po dekády vyráběla vozy s motorem vzadu a pohonem zadní nápravy, které měly základ v modelu 1000 MB z 60. let 20. století. A trh na to reagoval – po typu 742, u nás familiárně zvaném „stodvacítka” podle nejprodávanější verze 120, klesla po představení favoritu poptávka.

Revoluce v pohonu elektromobilů? Ujedu s ním 2400 kilometrů, tvrdí Brit

AutoMoto

Vývoj favoritu začal už zkraje 80. let. Koncem roku 1982 vláda rozhodla o přípravě nového modelu a automobilce zadala šibeniční termín, měla dokončit vývoj do poloviny roku 1985. AZNP tehdy zadaly návrh designu karosárně Bertone.

Foto: Škoda

Všimněte si, že místo otáčkoměru má tenhle favorit velké hodiny. Nesloužily k měření zrychlení na stovku, byla to jen základní výbava; otáčkoměr byl za příplatek.

Při vývoji se objevil problém v podobě nových emisních norem z listopadu 1983. Tehdy se začalo myslet na ekologii, mimo jiné i použitím bezolovnatého benzínu. Protože se u favoritu od začátku myslelo i na export, původní plán užití motoru ze Škody 120 nebyl splnitelný – motor dlouhodobě nezvládal spalování bezolovnatého benzínu. Pro favorit tedy musel být zásadně přepracován, a to i za pomoci firmy Porsche – ta dostala na starost vývoj zavěšení a odhlučnění motoru.

Vývoj nového modelu byl ale dokončen včas a favorit šel na trh s označeními 135 a 136, spolu s označením jednotlivých stupňů výbav. Motor měl v obou případech stejných 1289 ccm a osmiventilový rozvod OHV. Lišil se v kompresním poměru; u 135 to bylo 8,8:1, u 136 to bylo 9,7:1.

Verze 135 dávaly 40 nebo 43 kW, tedy 54 nebo 58 koní, verze 136 měly 63 koní a se zrychlením na stovku 14 vteřin byly také nejsvižnější. Jako jediné vyžadovaly 95oktanový benzín, stotřicetpětkám stačilo 90 oktanů.

Foto: Škoda

První drobný facelift v roce 1991 přinesl novou masku chladiče.

Favorit po uvedení na trh zažehl zájem nejen zákazníků, ale také zahraničních automobilek o celou firmu AZNP. Československá vláda si byla vědoma, že automobilka sama nemůže přerod do tržní ekonomiky přežít. Do finálního výběru se dostal Renault a koncern Volkswagen, jehož nabídka zvítězila, a v roce 1991 tak byla československá firma, tehdy už zvaná Škoda, zařazena do jeho portfolia.

Škoda ukazuje novou Octavii, výrazně povyrostla a poprvé půjde dobíjet

AutoMoto

Němci vyhráli mimo jiné i díky tomu, že nabídli možnost udělat ze Škody čtvrtou klíčovou značku koncernu vedle VW, Seatu a Audi, a hlavně automobilku oddlužit. Vývoj favoritu byl totiž tak finančně nákladný, že se firma potácela na hraně bankrotu. Neměla z čeho platit faktury, načež dodavatelé odmítali dodávat součástky.

Foto: Škoda

Masku se štěrbinou pro přístup vzduchu přinesla mimo jiných novinek modernizace v roce 1993. Na snímku forman, kombi verze favoritu.

Favorit prošel právě v roce 1991 drobnou modernizací, při které zmizela unikátní maska chladiče s logem na pravé straně. Další úpravy doznal v roce 1993, kdy se pod centrálně umístěným logem Škoda na nose objevil „knírek”, štěrbina pro nasávání vzduchu k chladiči.

Favorit se vyráběl až do roku 1994, kombi forman a užitková verze pick-up byly ve výrobě ještě o rok déle. Celkem vzniklo 1 063 195 kusů. Hatchback byl nahrazen modelem Felicia, který lze označit za nejdůležitější modernizaci favoritu. Byla tak velká, že je dnes felicia vnímána jako úplně jiné auto.

Škoda Felicia slaví 25 let, je symbolem přerodu automobilky

AutoMoto

V roce 1999 se – téměř přesně dvanáct let po favoritu, 14. září – představil nástupce felicie, model Fabia – a ten je tu s námi dodnes, nyní už ve třetí generaci. Felicia se ale souběžně vyráběla až do roku 2001 a za tu dobu vzniklo 1 401 489 vozů.

Foto: Škoda

Škoda Fabia I. generace

V roce 1999 by už člověk očekával ABS ve standardní výbavě, ale u fabie tomu tak nebylo – dodnes lze na silnicích potkat kousky bez tohoto velmi užitečného systému. A nejedná se jen o ikonické verze Junior, které jsou ve snaze srazit cenu co nejníže „oholené” o výbavu tak moc, že kromě nelakovaných nárazníků, podle nichž Junior bezpečně poznáte, a zmíněného ABS, nemají ani rádio, posilovač řízení nebo plato zavazadelníku.

Jak moc pomáhá ABS? Zkusili jsme kurz bezpečné jízdy v autě bez něj

AutoMoto

Současná třetí generace fabie má základní výbavu tak širokou, že na některé prvky nebylo před třiceti lety ani pomyšlení – nejen ABS, ale i ESP a řadu dalších elektronických systémů, včetně např. automatického rozsvěcení světel ve tmě, dostanete za 269 900 korun základní ceny. Stejně jako rádio, klimatizaci, elektrická přední okna a zrcátka...

Foto: Škoda

Škoda Fabia III. generace před faceliftem

Ve srovnání s cenou favoritu v roce 1989, která činila 86 400 Kčs, to může vypadat jako spousta peněz, jenže v reálných číslech je dnes fabia vůbec nejlevnější. Průměrná hrubá měsíční mzda je totiž dle ČSÚ v současnosti 34 105 korun, na pořízení základní fabie stačí 7,91 průměrné mzdy.

V roce 1989 byla průměrná mzda 3170 Kčs, takže na favorit jich bylo potřeba celých 27,26. První generace fabie na tom nebyla o tolik lépe – v roce 1999 bylo na základní fabii s cenou 249 900 korun potřeba 19,53 průměrné mzdy ve výši 12 797 korun.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Škoda Citigoe iv na autosalonu ve Frankfurtu

Nejdůležitější novinkou automobilky Škoda posledních let ovšem není fabia a snad ani dalších osm modelů v nabídce včetně třech populárních SUV Kamiq, Karoq a Kodiaq, nýbrž vstup do světa elektromobility. První elektromobil značky, model Citigoe iV, se představil na jaře letošního roku. Po technické stránce možná až tak nový není, jelikož je blízkým příbuzným Volkswagenu e-Up!, ale pro automobilku je velmi důležitý.

Budeme-li pokračovat ve srovnání reálné ceny i zde, dostaneme se k výsledku, že na základní cenu Citigoe iV ve výši 429 900 korun stačí 12,61 současné průměrné mzdy – stále výrazně méně, než bylo potřeba před třiceti lety na koupi favoritu.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Anketa

Řídili jste někdy Favorit či Forman?
Ano, měl/a jsem ho
63,5 %
Ano, dodnes ho mám
8,6 %
Ano, dělal/a jsem v něm autoškolu
8,9 %
Ne, ale měli ho rodiče
9,6 %
Ne, ani nebyl v rodině
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 740 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám