Hlavní obsah

Odemknout auto vybitým mobilem? Možná hudba blízké budoucnosti

Řada aut už dnes nabízí možnost odemčení smartphonem s funkci NFC, ovšem potřebujete k tomu zapnutý mobil. Konsorcium pracuje na technologii, která díky přídavnému čipu nebude potřebovat šťávu v baterii telefonu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mercedes-Benz S 560 cabrio umožňuje odemykání pomocí telefonu, říká piktogram na klice.

Článek

Technologie NFC (Near Field Communication) se dá použít různě, třeba k placení místo karty, anebo k odemykání automobilu, pokud to vůz umí. Vždy je ale třeba mít v baterii smartphonu aspoň trochu „šťávy”. Zmíněné odemykání auta by mohlo v budoucnu fungovat i se zcela vybitým telefonem, to plánuje uskupení nazvané Car Connectivity Consortium.

Tato organizace v minulosti představila systém s názvem Digitální klíč 1.0, kterým chtěla vytvořit možnost odemčení, zamčení a startu auta pomocí smartphonu, a to včetně sdílení auta s jiným člověkem se smartphonem. V tomto roce má být hotová druhá generace systému zvaná jednoduše Digitální klíč 2.0.

Škoda představila novou Octavii

AutoMoto

Rozdíl je vcelku jednoduchý – nově má být ve smartphonu speciální bezpečnostní čip, který funguje nezávisle na operačním systému telefonu. Zásadní výhody jsou dvě – dodatečná bezpečnost a právě možnost otevřít a nastartovat auto, i když je mobil vybitý.

Zůstává ale nutnost vytáhnout mobil z kapsy a dotknout se jím čidla NFC na klice auta. Konsorcium však už pracuje na třetí generaci, u které by mělo stačit mít smartphone v kapse poblíž kliky, stejně jako je to dnes možné s běžným modulem bezklíčového přístupu.

Odhadovat, v jakých značkách aut a mobilů se tyto novinky objeví, je samozřejmě brzy . Mezi členy konsorcia jsou ale snad všechny velké automobilky, např. BMW, Honda, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, PSA, Suzuki, Renault nebo Volkswagen, a také řada výrobců elektroniky, jako je Apple, Google, HTC, LG nebo Samsung.

Anketa

Odemykáte své auto pomocí smartphonu?
Ano
8,6 %
Ne, ale můj vůz to umí
7,6 %
Ne, můj vůz to neumí
83,8 %
Celkem hlasovalo 304 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám