Hlavní obsah

Pomozte podzimní zahradě s přípravou na zimu

Právo, Gisela Růžičková

Na zahradě dozrává ovoce, listí hraje všemi barvami a my si užíváme poslední sluneční paprsky. Kromě úrody nás tu ale čeká spousta práce. Na co nesmíme při podzimním úklidu zahrady zapomenout a které nářadí nám pomůže ušetřit čas i práci?

Foto: Fiskars

Hrábě na listí a trávu Xact s působivě lehkým designem mají odolné plastové prsty. Cena 727 Kč.

Článek

Při shrabování spadaného listí využijeme hrábě. Volit lze z různých druhů podle typu materiálu, délky násady, pohodlné rukojeti či velikosti zubů. Na ty by se listí nemělo napichovat a zároveň by mezi nimi neměly zůstávat kamínky nebo větvičky.

Nejvíc se osvědčily tzv. švédské hrábě, jejichž pořízení je sice o něco nákladnější, ale práce s nimi je snadnější a rychlejší. Mají vějířovitý tvar s široce rozevřenými prsty, které lze u speciálních modelů podle potřeby zužovat. Jsou k dostání v plastovém i kovovém provedení.

Foto: Fiskars

Extra široké hrábě na listí Solid XL se hodí pro práci na velkých plochách. Široká čepel hrábí (65 cm) rychle shrabe rozsáhlé plochy trávníku, pevná násada z hliníku má praktické očko pro snadné zavěšení. Cena 626 Kč.

Trávník pravidelně sekejte i během podzimu, dokud roste, což bývá v závislosti na počasí zhruba do konce listopadu. Trávník přezimuje nejlépe mírně obrostlý.

Odklízejte posekanou trávu, aby se pod ní netvořily plísně. Můžete ji buď kompostovat, nebo využít při mulčování. Trávník v tomto období potřebuje pohnojit či ošetřit substráty, aby se během zimního spánku posílil a na jaře se opět zazelenal.

Hnojiva mají obsahovat zvýšené množství draslíku, který trávník v zimě ochrání. Aplikaci hnojiva si naplánujte na suché dny. Před nástupem zimy také můžeme na trávník rozprostřít vrstvu vyzrálého kompostu.

Likvidujte plevel

Očista trávníku od plevele, krtin či mechu je nezbytná. Zvolte přírodní cestu, plevel s mělkými kořeny v menším množství manuálně vytrhávejte či mulčujte. Mulčování zabrání přístupu vzduchu a světla, a tak nežádoucí plevel vrstvou mulče neproroste.

Plevele se zbavíte i chemickými přípravky, tzv. herbicidy, ať už selektivními (tzv. výběrové), nebo totálními (tzv. širokoplošné). Nikdy nepoužívejte přípravky na čerstvě posečený trávník, ale až ve chvíli, kdy doroste do výšky cca 10 cm! Po několika dnech plevel odumře a lze jej snadno odstranit.

Chraňte stromy a keře

Připravte ovocné i okrasné stromy a keře na zimu. Ochraňte jejich kořeny před mrazy. K tomu použijte třeba spadané listí. Omezuje odpařování vody a během zimy se rozkládá, čímž vytváří přirozené hnojivo.

Kmeny stromů můžete chránit i nátěrem z vápna nebo speciální ochrannou fólií. Ovocné stromy prořežte, aby byly lépe prosvětlené, měly lepší přístup ke vzduchu a v příštím roce opět rodily. Jádroviny proberte více než peckoviny.

Větve nikdy nelámejte, použijte zahradnické nože nebo nůžky. Prořezávejte za mírného počasí, aby řezy rychle zregenerovaly.

Foto: Fieldmann

Lehká zahradní pilka FZNR 1301 s plně zasouvací čepelí nabízí čistý, hladký řez čerstvého dřeva, především větví při prořezávání stromů. Akční cena je 149 Kč.

Foto: Fiskars

Malé zahradní nůžky PX94 jsou ideálním pomocníkem pro zastřihávání ovocných stromů či okrasných keřů. Jsou uzpůsobené pro střih čerstvých větví do průměru 26 cm. Cena 907 Kč.

Z ovocných keřů odstraňte hlavně staré větve a slabé mladé výhonky. Půdu kolem nich prokypřete rycími vidlemi, poté půdu přihnojte domácím nebo granulovaným kompostem či jinými podzimními hnojivy.

Rostliny zalévejte i během vegetačního klidu, když je teplá a suchá zima. Před mrazy je přikryjte vrstvou posekané trávy, listí či mulčovací kůry. Choulostivé dřeviny zakryjte netkanou textilií. Větší jalovce a túje kvůli možnému vylomení svažte.

Živé ploty před příchodem zimy sestříhejte zahradnickými nůžkami. Stálezelené živé ploty stříhejte jednou v roce, ideálně koncem října v době vegetačního klidu.

Foto: Hornbach

Do zahradnické výbavy se hodí nůžky na živý plot for_q s 20 cm dlouhou ocelovou čepelí pro snadný a přesný střih bez otlaků na dřevo. Cena 599 Kč.

Zaměřte se na trvalky i letničky

Odstraňte odkvetlá květenství, podle potřeby zkraťte výhony. Mělce prokypřete půdu a naneste několikacentimetrovou vrstvu kompostu.

Letničky v truhlících nahraďte vřesem, okrasnou kapustou, chryzantémami a dalšími rostlinami. Aranžmá doplňte větvičkami jehličnanů a plody okrasných keřů. Vyhněte se dužnatým plodům, které by poškodil mráz.

Sázejte jarní cibuloviny, ale i trvalky, ozimé letničky a dvouletky, také česnek a jahody.

Ryjte záhony

Vyčerpanou půdu důkladně zryjte a pohnojte, případně jí dodejte kompost. Vyplatí se také ze záhonů odstranit plevel.

Záhony neuhrabávejte, hroudy nechte přes zimu promrznout. Těžkou půdu odlehčete (pískem či rašelinou).

Foto: Fiskars

Velký špičatý rýč Xact je extra silný a odolný. Patří mezi nejlepší nástroje pro rytí v tvrdé a kamenité půdě. Má praktickou nášlapnou hranu s protiskluzovou úpravou a také má prodlouženou záruku 25 let. Cena 895 Kč.

Postarejte se o vodu

Ukliďte všechno, čemu škodí voda i mráz. Smotejte zahradní hadice, uzavřete přívod vody a vypusťte vodu z postřikovačů. Z bazénu vypusťte třetinu obsahu, odmontujte a uschovejte filtrační zařízení, vyčistěte stěny a dno a na hladinu umístěte plováky.

Z jezírka odstraňte napadané nečistoty a vyjměte choulostivé rostliny a ryby. Ty umístěte do vhodné nádoby do sklepa.

Foto: Fieldmann

Zahradní čerpadlo FVC 8020 zalévá a zavlažuje zahradu užitkovou či přímo dešťovou vodou, ale může čerpat vodu také přímo do chaty či chalupy. Akční cena 1499 Kč.

Očistěte i prostor terasy

Od napadaného listí očistěte i terasu. Nábytek ukliďte nebo zakryjte, dřevěné části včas ošetřete konzervačním olejem. Rostliny v nádobách přemístěte do zimní zahrady nebo omotejte květináče kokosovou rohoží, bublinkovou fólií.

Nezapomeňte na pravidelnou zálivku a kontrolu, při hrozbě velkých mrazů obložte rostliny slámou a zakryjte fólií.

Foto: Mountfield

Pákové jednobřité nůžky Kent&Stowe P80 vhodné pro stříhání suchého, tvrdého a vyzrálého dřeva. Čepele z kvalitní oceli a teleskopické rukojeti s pogumovanými madly. Převodový mechanismus zvyšuje střižný výkon.

Nezapomeňte ani na zahradní nářadí, které je pro každého zahrádkáře nezbytností. Se silnějšími větvemi stromů a keřů si hravě poradí dvouruční nůžky, se zbytkem klasické zahradní nůžky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Práci s půdou nebo kompostem a trávou usnadní lopaty, rýče, vidle a hrabla, s listím hrábě a smetáky a se dřevem pily a sekery. Vše důkladně očistěte od hlíny, nože, nůžky, pily a sekery naostřete a uložte na suché místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám