Hlavní obsah

Nejstarší poštu světa mají ve Skotsku. Po 307 letech by ale mohla zavřít

Novinky, mšv

V malém skotském městečku Sanquhar mají světový unikát. Je jím nejstarší pošta vůbec, která nepřetržitě funguje už od roku 1712, tedy přesně 307 let. Aktuální majitelé se ji ale rozhodli prodat, což by mohlo znamenat její uzavření, píše server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší poštovní úřadovna na světě v britském Sanquharu vznikla před více než 300 letyVideo: AP

 
Článek

Nazra Alamová a její manžel Manzoor Alam se o chod pošty starali poslední čtyři roky. Jelikož jsou ale oba už v důchodovém věku, chtěli by konečně vydechnout a přenechat starosti a práci někomu mladšímu, kdo má více energie a zápal. Úřad prodávají za 275 tisíc liber, v přepočtu za více než osm milionů korun. Součástí je i obytná část, která nabízí tři ložnice.

Současní majitelé doufají, že pošta zůstane i nadále v provozu, ačkoli budoucí vlastník se k tomu jistě zavázat nemusí. „Doufám, že někdo přijde a zachová ji, protože je to dědictví celého Skotska, zejména Sanquharu,“ uvedla Alamová. „Pošta funguje od roku 1712, takže by byla škoda, kdyby musela zavřít,“ dodala.

O dědictví nechtějí přijít

Pokud by ale přeci jen došlo k jejímu uzavření, přešel by titul nejdéle fungující pošty na provozovnu ve švédském Stockholmu, která se otevřela v roce 1720. Třetí nejstarší pošta je pak v Santiagu de Chile, jež dopisy doručuje od roku 1772.

Foto: Profimedia.cz

Pošta je v provozu od roku 1712.

„Užila jsem si každou chvilku provozu,“ uvedla Alamová. „Posledních pár let pro mě bylo pozoruhodnou zkušeností. Jde o krásné místo s milými lidmi a jezdí sem návštěvníci z celého světa.“

Podle mluvčího Britské pošty je společnost odhodlaná pobočku zachovat. Chce při tom spolupracovat s místní komunitou a usilovně hledat nového poštmistra. „Chceme se ujistit, že i v budoucnu půjde o naši součást a že bude tento unikát poštovní historie zachován,“ řekl mluvčí.

Irskou hospůdku navštěvují lidé z celého světa. Je zřejmě tou vůbec nejstarší

Cestování

Podle serveru World Atlas byl termín pošta poprvé použit v 17. století, přestože samotné poštovní služby jsou samozřejmě mnohem starší. Třeba britská poštovní společnost Royal Mail byla založena už v roce 1516.

Pošťákům se dříve říkalo runneři – běžci – jejich úkolem bylo doslova běhat mezi jednotlivými pobočkami a doručovat psaní a balíky. Pro delší vzdálenosti se používali koně. Pozice poštmistra byla velmi prestižní, směli ji vykonávat pouze muži, kterým jejich práce zaručovala jisté společenské postavení.

Nejstarší kavárnu v Římě nedostatek návštěvníků netrápí. Nájem však ano

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám