Hlavní obsah

Pod Bečovským hradem vznikla nová lezecká trasa

Právo, ČTK, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na skále pod hradem a zámkem Bečov nad Teplou na Karlovarsku byla otevřena nová lezecká stěna. Jde o výjimečné spojení sportovních aktivit a historické památky. Je totiž zřejmě jedinou lezeckou stěnou v prostředí národní kulturní památky. Lezecká stěna bude zatím otevřena ve zkušebním provozu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zámek a hrad Bečov nad Teplou.

Článek

„Zámek a hrad Bečov nad Teplou se dlouhodobě zaměřuje i na přesahové aktivity a jednou z nich je i spojení se sportem. Lezecká stěna vznikla jako návazný projekt na první českou bioferatu v místní botanické zahradě. Jde o to, představit Bečov veřejnosti jako místo s krásným hradem, krásnou přírodou, ale i jako sportovní záležitost,“ uvedl kastelán zámku a hradu Tomáš Wizovský.

Podle něj bylo sice komplikované získat povolení památkářů, nakonec se ale ukázalo, že skloubit sport a udržovací práce na skalním ochozu lze. Správa státního hradu a zámku Bečov se dlouhodobě zaměřuje na zážitkovou pedagogiku, protipožární prevenci a sportovní vyžití. Díky těmto aktivitám se hrad Bečov stal prvním fakultním objektem Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy svého druhu a modelovým pracovištěm Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Skalní oblast Bečovský ostroh se nachází u řeky na západní straně hradu. Výška stěny je v její levé části asi osm metrů, v centrální části kolem 18 metrů. Nachází se zde deset lezeckých cest se dvěma variantami, jejichž obtížnost je od třetího do sedmého stupně UIAA (Mezinárodní horolezecká federace), což ji předurčuje pro začínající a mírně pokročilé lezce.

Lezení na vyznačených cestách Bečovského ostrohu je činností provozovanou na vlastní nebezpečí a je povoleno pouze členům horolezeckých svazů, kteří jsou povinni prokázat se platným členským průkazem. Začátečníci, kteří nejsou členy svazu, musí mít doprovod instruktora, který je členem tohoto svazu, případně musí být proškoleni kvalifikovaným instruktorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám