Hlavní obsah

V přírodním ledovém paláci na Hintertuxu se svezete člunem nebo si zaplavete

Novinky, Roman Zvarič

Hintertux je jediný rakouský lyžařský areál s celoročním provozem. Kromě toho tu najdete prohlídkovou trasu skrz ledovec, která vede tunelem vykopaným v hloubce asi 30 metrů pod úrovní sjezdovky, přes několik ledových sálů a po nejvýše položené jezerní kolonádě v Evropě. Třešinkou na dortu je pak plavba po ledovcové řece.

Foto: Roman Zvarič

Třešničkou prohlídky jeskyně je plavba po řece.

Článek

Hintertux je jediným ledovcem v Rakousku, kde se lyžuje skutečně 365 dní v roce. Pokud sem zavítáte bez lyží, můžete si sníh užít alespoň formou snowtubingu u horní stanice lanovky Gletcherbus 3. Anebo se tamtéž vydejte na dobrodružnou výpravu, která přibližuje svět ledovců.

Objevena náhodou

Vchod do útrob světa věčného ledu a sněhu je ve svahu asi 200 metrů pod zmíněnou stanicí lanovky. Horolezec Roman Erler objevil podlouhlou prasklinu v ledovcovém svahu v roce 2007. Protáhl se jí dovnitř, očekával malou dutinu, ale s překvapením zjistil, že stojí na kraji tajemné jeskyně plné rampouchů.

V následujících měsících se společně se svými kolegy prokopal do dalších prostor a v ledovci nakonec vznikl veřejnosti přístupný Nature Ice Palace.

Foto: Roman Zvarič

V ledové jeskyni můžete obdivovat nejen přírodní krásy.

Prohlídkový okruh je dlouhý asi 800 metrů, trasa vede úzkým tunelem vyloženým gumovými rohožkami a pohybuje se v několika úrovních, mezi nimiž se přechází po žebříku nebo schůdkách. Rafinovaně umístěné bodové reflektory vytvářejí kouzelné osvětlení nejrůznějších odstínů.

První zastávkou je jeskyně, kterou před dvanácti lety objevil Erler. Zde je dobře vidět i bez reflektorů, protože skrz slabou vrstvu vnějšího pláště dovnitř prosvítá světlo.

Ledovec je poměrně mladý, zkoumání jednotlivých vrstev ledu prokázalo, že vznikl někdy na začátku 11. století. Odborníci přitom s překvapením zjistili, že se na rozdíl od jiných ledovců nepohybuje - nejspíš proto, že je příliš pevně přimrzlý ke skále pod sebou. Místy je hluboký až 120 metrů a tvoří jej 190 milionů metrů krychlových ledu.

Cesta pokračuje po „promenádě“ kolem ledovcového jezírka. To není příliš velké, ale zato má teplotu minus 0,3 °C (voda se stále pohybuje a proto nezamrzne) a zájemci o nevšední otužilecký zážitek si v něm mohou zaplavat. V naší skupince asi deseti návštěvníků se kupodivu nikdo takový nenašel…

Ovšem připravené plavecké kruhy naznačují, že občas někdo do mrazivé vody opravdu skočí.

Foto: Roman Zvarič

Prohlídkový okruh je dlouhý asi 800 metrů.

O kousek dál je místo, které si oblíbili potápěči, neboť hloubka jezera zde dosahuje 20 metrů. Vodní plocha je v těchto místech ohraničena plůtkem ze starých lyží, které - jak upozorňuje průvodce - jejich původní majitelé během minulé sezony ztratili v okolí ledovce.

Na člun nebo paddleboard

Nejhezčím prostorem Nature Ice Palace je jeskyně nazvaná Anniversary Cave, která byla objevena loni na Vánoce. Je to rozlehlý prostor plný roztodivných lesknoucích se rampouchů všech velikostí, které hodně připomínají krápníky.

O kousek dál je další jeskyně označená jako Meeting Room - jak název napovídá, dá se pronajmout třeba na školení, teambuilding, apod. Uvnitř za podlouhlým stolem může sedět až 14 lidí.

Foto: Roman Zvarič

Lesknoucí se rampouchy vypadají jako krápníky.

Ve finále přichází zlatý hřeb - plavba po ledovcové řece. Není to nic pro klaustrofobické povahy, nafukovací člun je jen o pár desítek centimetrů užší než řeka sevřená z obou stran ledovými stěnami. Pohyb plavidla zajišťuje průvodce tím, že se rukama odstrkává od úchytů vysekaných do nízkého stropu.

Také zde jsou umístěny různobarevné reflektory, jejichž světlo se odráží na hladině a tancuje po okolním ledu, kde vytváří tajemnou hru stínů. A pro koho by snad byla plavba ve člunu málo adrenalinovou záležitostí, ten si zde může vypůjčit paddle board.

Reklama

Výběr článků

Načítám