Hlavní obsah

Zasněžovat se bude, sucho krkonošské skiareály nezastaví

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skiareály chystají lyžařskou sezonu s otazníkem, jestli sucho nezbrzdí výrobu technického sněhu. Pětistovka z 650 hektarů krkonošských sjezdovek se totiž neobejde bez zasněžování. Hektar optimálně zasněžené sjezdovky spolyká milion litrů vody ze stále mělčích horských toků. Vlekaři z kubíku vody vyrobí 2,5 kubíku sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sezona sněžných děl se blíží, s vodou však bude nutno i letos šetřit.

Článek

„To stačí na zasněžení zhruba deseti čtverečních metrů sjezdovky,“ počítá majitel vrchlabského areálu Kněžický vrch a jeden z nejuznávanějších odborníků na zasněžování Miloslav Kebrle.

Kolaps některého z lyžařských areálů kvůli nedostatku vody vlekaři neočekávají. Stříkat sjezdovky technickým sněhem začnou, jakmile teploty klesnou optimálně pod nulu.

„Klíčový je přelom listopadu a prosince, kdy vloni měly menší toky vody méně. Letos to vypadá lépe. Žádný z krkonošských skiareálů by neměl být nedostatkem vody akutně ohrožen,“ ubezpečuje šéf Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Skiareály čerpají vodu z horských toků nadále zdarma na základě regulí Vodoprávního úřadu. „Vlekaři musejí zachovat stanovené průtoky a výšku hladin potoků a říček,“ upřesnil Knot.

Šetrný Snowsat

Kritikem sněžných děl zůstává Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze. Vědec považuje miliony kubíků vody odčerpané zasněžovacími systémy za upřednostňování byznysu nad vším ostatním.

„Technický sníh prodlužuje zimu a přírodě zkracuje dobu na regeneraci. Nehledě na to, že hladiny spodních vod klesají,“ tvrdí vědec, jenž vlekařům naopak neupírá snahu s vodou rozumně hospodařit.

Některé jihočeské areály zdraží skipasy

Cestování

„Výrazně se zlepšila spolupráce vlekařů se správci krajiny ve věci modelu rozumného hospodaření s vodou, kde lze vzhledem k podmínkám zasněžovat a kde nikoliv,“ přiznal Fuksa.

Možnost úspor nabízí technologie úpravy sjezdovek Snowsat. Systém družicového monitoringu sněhové pokrývky sjezdovek umožňuje rolbařům efektivně rozvrstvit sníh s přesností na tři centimetry.

„Díky tomu dokážeme s vodou šetrně hospodařit. Nicméně do budoucna se neobejdeme bez retenčních nádrží, které máme nyní dvě na Černé hoře,“ míní Zina Plchová, mluvčí největší lyžařské arény Česka SkiResortu Černá hora–Pec s padesáti kilometry vesměs technicky zasněžovaných sjezdovek.

Retenční nádrže však vyžadují podle Knota značné investice a vstřícnost ochranářů.

Reklama

Související články

Krkonošské hřebeny zasypal sníh

Letos první podzimní sníh, jenž má šanci se udržet, zasypal v noci na neděli hřebeny Krkonoš. Teplota v nejvyšších partiích hor spadla k minus pěti stupňům....

Výběr článků

Načítám