Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si svatomartinské speciality, vyrazte na závod

Novinky, mšv

Víkend se ponese ve znamení svatého Martina. Ochutnat mladá vína nebo pečenou husu budete moci na nespočtu míst v Česku, ať už v Praze, Písku nebo kladrubském klášteře. Pokud ale před obžerstvím dáváte přednost pohybu, můžete vyrazit rovněž na několik běžeckých závodů.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Svatomartinské hody

V sobotu se na Náplavce uskuteční tradiční svatomartinská akce, kde budete moci ochutnat mladá vína od výrobců z Čech a Moravy, ale samozřejmě také husí speciality v nejrůznějších podobách. Ať už budete mít chuť na pečenou husu, kaldoun, játra nebo paštiku, určitě si vyberete. Nebudou chybět ani další dobroty, kterými zaženete hlad. Více informací naleznete zde.

Cestovatelský festival

Procestujte různé kouty světa během jediného víkendu, a to v rámci festivalu Obzory. Ten nabídne množství přednášek, workshopů nebo promítání filmů. Zájemci se budou moci naučit, jak se řádně vybavit do přírody podle náročnosti výletu, získají užitečné rady o focení, ale kromě toho si pochutnají také na libanonské nebo hmyzí kuchyni. Akce se koná na Filozofické fakultě UK. Více zde.

Velká kunratická

Chcete si před zimou užít ještě pořádný závod? Pak vyrazte v neděli na přespolní běh Velká kunratická, který se koná v Kunratickém lese. Pro muže je připravena 3100 metrů dlouhá a náročná trať, pro ženy 1330 metrů dlouhá. Pro závod je charakteristický členitý terén a prudká stoupání. Další informace naleznete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Prozkoumejte pohádkový les, vyrazte na brusle

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Vinný košt

Okoštovat svatomartinská vína budete moci během sobotního festivalu v Brandýse nad Labem. Své výrobky přivezou čeští a moravští vinaři. Na své si přijdou i hladové krky, protože samozřejmě nebudou chybět ani husí speciality, ale také nejrůznější sýry. Další informace naleznete zde.

Pivo a husa

Svatého Martina budete moci během víkendu uctít také ve Velkopopovickém pivovaru, který provoní vůně pečené husy a další speciality. Konat se budou speciální prohlídky, během nichž se můžete těšit na degustaci piva, ať už světlého či tmavého. V sobotu budou součástí akce rovněž trhy, na nichž si budete moci koupit dobroty od lokálních farmářů. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Svatomartinská neděle

Víkend bude plně patřit oslavám svatého Martina. A nejinak tomu bude v Písku, kde již poněkolikáté ožije Kamenný most a jeho nejbližší okolí. Kromě příjezdu samotného světce bude připraven kulturní program, opomenuty nebudou ani ochutnávky vín nebo husích specialit. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Festival chutí

Nejen o pečené husy půjde během Svatomartinského festivalu delikátní chuti, který se v neděli uskuteční v klášteře Kladruby. V nabídce si na své přijdou masožravci, ale také vegetariáni, vegani i příznivci vín, kávy, piva, cideru nebo sladkostí. Součástí akce je také doprovodný program, který zahrnuje varhanní koncert a komentované prohlídky kostela. Více zde.

Karlovarský kraj

Husí hody

Svatý Martin přijede v neděli také do obce Hleďsebe, kde ho budete moct uvítat za doprovodu fanfár. Vydejte se společně s průvodem do kulturního domu, kde budou připraveny svatomartinské hody s ochutnávkou vín a husích specialit či dalších dobrot. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

Výstava uniforem

Zajímáte se o vojenství? Pak vyrazte na Šluknovský zámek, kde se až do poloviny prosince koná výstava uniforem všeho druhu. K vidění budou uniformy z první i druhé světové války, československé i české, americké z doby války ve Vietnamu nebo Afghánistánu. Otevřeno je denně. Více informací zde.

Liberecký kraj

Pivní běh

Máte rádi pivo a pohyb? Oboje můžete spojit během nedělního závodu Konrádova 11, který startuje, jak už název napovídá, v areálu pivovaru Konrád v Liberci. Trasa hlavního závodu měří 11 kilometrů, startovné zahrnuje mimo jiné občerstvení v cíli nebo pamětní dárky pro účastníky. Chybět nebude ani tombola. Podrobnosti o závodu naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Čokoládový festival

Nedokážete odolat čokoládě? Během akce, která se od pátku do neděle uskuteční v královehradeckém OC Futurum, ani nemusíte. Čokoládový festival totiž nabídne vše, co s hříšně dobrou pochoutkou souvisí. Dozvíte se o historii této dobroty, ale chybět nebudou samozřejmě ani ochutnávky nebo ukázky vaření s čokoládou či workshop a stánkový prodej. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Závod pro všechny

Ať už jste začátečník nebo ostřílený běžec či běžkyně, v sobotu se můžete zúčastnit závodu RunTour v Pardubicích. Vybírat můžete z trati na pět či deset kilometrů, poběží se ale i rodinný běh na tři kilometry. Trasa je vedena tak, aby účastníci poznali i krásy daného místa a viděli, co je pro město charakteristické. V cíli na každého čeká medaile a diplom. Další informace naleznete zde.

Vysočina

Svatomartinské posvícení

Oslavte svatého Martina ve sklárně Huť Jakub v Tasicích. Kromě tradičních a regionálních dobrot se můžete těšit na soutěž o nejlepší posvícenský koláč nebo martinský rohlík. Jelikož se blíží Vánoce, budete moci zakoupit také ozdoby, mimo to se budou konat komentované prohlídky, kde se dozvíte, jak sklo vůbec vzniká. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklepy

Sklepy budou na jižní Moravě otevřeny i během nadcházejícího víkendu. Vinaři z Modrých Hor návštěvníkům ukážou, že i v této oblasti mohou vznikat kvalitní červená vína. K degustaci bude připraveno kolem 500 vzorků, nebudou chybět samozřejmě ani svatomartinská nebo bílá vína. Akce nabídne také doprovodný program, jehož součástí budou komentované prohlídky, řízené degustace nebo cimbálová muzika. Více zde.

Olomoucký kraj

Prohlídky hradu

V neděli můžete vyrazit na tematické svatomartinské prohlídky hradu Šternberk. Památkou vás provedou průvodci v historických kostýmech a nezaměří se pouze na historii samotného hradu, ale především na legendu o svatém Martinovi. Dozvíte se ale také o dalších svatých, s nimiž se můžete setkat v nadcházejícím adventním čase. V hradní kuchyni budou připraveny ochutnávky specialit, včetně vína nebo svatomartinských rohlíčků. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Hradní jarmark

Vydejte se v sobotu na hrad Lukov, kde se uskuteční tradiční jarmark. Budete se moci pokochat ukázkami tradičních dobových řemesel, a třeba si i některá vyzkoušet. Spoustu výrobků budete moci zakoupit, nebudou chybět ani nejrůznější dobroty k jídlu nebo pití, ať už víno, medovina nebo třeba sýry a uzeniny. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Filmový festival

Máte rádi přírodu a filmy? Pak vyrazte na další ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů, který se od čtvrtka do neděle koná ve Frenštátu pod Radhošťem. Snímky jsou zaměřený na sporty, dobrodružství, ale také extrémní či adrenalinové zážitky. Nechybí ovšem ani čisté cestopisy. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám