Hlavní obsah

21. srpen nebyla okupace, zní od komunistů. Oběti? To byly dopravní nehody

Novinky, ren

Vpád vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 neznamenal podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče okupaci. Řekl to ve čtvrtek dopoledne v rozhovoru pro Český rozhlas plus. Tedy jen krátce předtím, než poslanci 21. srpen schválili jako významný den. Komunisté se při hlasování zdrželi, vyjma poslance Jiřího Dolejše, který návrh podpořil, o okupaci podle něj šlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stanislav Grospič (KSČM)

Článek

„Každého promarněného života je třeba litovat a mít ho v úctě. Já bych ale poprvé řekl, že základní premisa z našeho pohledu je, že se nejednalo o okupaci. Byl to tragický moment, nebyl správný... Ale taky nijak nebyla odzbrojena československá armáda nebo likvidována státní moc, jak tomu bylo v případě okupace nacistickým Německem,“ řekl v Českém rozhlase Grospič.

Následně se pustil do rozboru, jakým způsobem lidé přišli během invaze o život. „To byly vesměs oběti dopravních nehod. Myslím, že si zaslouží vyjádřit úctu, ale nebyly to oběti žádných aktivních ozbrojených bojů, to je třeba říci,“ uvedl.

Nehoráznost, nezměnili se 

Za svá slova si vysloužil kritiku především ze strany pravicových stran. „Nezměnili se. Nezmění se. Jsou to stále oni. Původci zničených životů a zmařených nadějí. Komunisti,” napsal na Twitter šéf STAN Vít Rakušan.

„Soudruh Grospič nepovažuje sovětskou okupaci za okupaci. Když za komunisty chodí s prosíkem premiér s ministryní financí a prezident navštěvuje jejich sjezd, divíte se potom, že si troufají hlásat takové nehoráznosti?” ptá se místopředseda ODS Martin Kupka.

Dolejš: Komunista v opozici

Jinak než Grospič to vidí jeho stranický kolega Jiří Dolejš, který jako jediný komunistický poslanec podpořil, aby byl 21. srpen významným dnem.

„21. srpen 1968 byl samozřejmě okupací. Bazírování na pojmech, například jak je v mezinárodním právu definována okupace, není příliš šťastné. Lidé vnímají, že přijeli bez pozvání, že nás obsadili a že nám vnutili normalizační pořádky. Slovíčkaření není namístě,” řekl Novinkám v rozhovoru poslanec.

Srpen 1968 byla podle něj obrovská rána a komunistická strana by podle něj neměla vypadat jako kroužek přátel starých časů.

Dolejš: Nemůžeme vypadat jako kroužek přátel starých časů, srpen 1968 byla obrovská rána

Domácí

Pro to, aby byl 21. srpen v kalendáři připomínán jako „Památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy“, se ve čtvrtek vyslovilo 130 poslanců napříč spektrem, proti nikdo. Předlohu nyní posoudí Senát.

Česko si bude připomínat 21. srpen jako den obětí invaze, schválili poslanci

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám