Hlavní obsah

Babiš a Vojtěch vyhodili odbory z jednání o platech zdravotníků

Právo, Jan Martinek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek jednal s poskytovateli zdravotní péče o znovuotevření úhradové vyhlášky. Lidé ve zdravotnictví by podle ministra mohli dostat přidáno v souladu s rozhodnutím vlády o plošném navýšení tabulkových platů. Jednání se zúčastnil i premiér Andrej Babiš, zástupci odborů byli vykázáni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba ANO)

Článek

Na jednání byli přítomni i zástupci domácí zdravotní péče a Asociace českých a moravských nemocnic, které pro sebe žádají víc peněz a jsou zastoupeni v tzv. krizovém štábu proti kolapsu zdravotnictví, který už od léta s ministerstvem válčí kvůli financím.

Dovnitř naopak nebyli vpuštěni předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková a šéf lékařských odborů Martin Engel. „I přesto, že odbory byly uvedeny na e-mailové pozvánce ministerstva zdravotnictví a předem se na jednání nahlásily, byli zástupci z místnosti vykázáni ven a další účast na jednání jim byla odmítnuta, že tam nemají co dělat,“ uvedl krizový štáb v prohlášení na internetu.

Babiš: Nechci se s nimi znovu bavit

Premiér Babiš Právu po jednání potvrdil, že odbory nechali z jednání vykázat. „Nebyl jsem ochoten znovu se dohadovat s odboráři. Neměli tam co hledat,“ uvedl Babiš. Ministr Vojtěch doplnil, že zástupci odborů na jednání pozváni nebyli.

Premiér i ministr zdravotnictví budou v pátek ještě o situaci ve zdravotnictví jednat s komunisty. Navýšení by se ale mělo týkat všech segmentů, ne pouze těch, které se nedohodly v dohodovacím řízení s pojišťovnami a chtěly navýšení. To se týkalo jen nemocnic a domácí péče.

„Vláda rozhodla o plošném navýšení ve veřejném sektoru o 1500 korun pro příští rok, a stalo se tak až po dohodovacím řízení. Mělo by se to týkat i zdravotnictví, ale neměli by na tom být biti ti, kteří se dohodli,“ řekl novinářům Vojtěch. „Pokud navýšíme peníze, tak proporčně, a ne že budeme zvýhodňovat jen jeden segment proti jinému,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám