Hlavní obsah

Babiš jednal v sídle KSČM. Komunisté mu podpoří rozpočet v prvním čtení

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) přišli v pátek na jednání vedení komunistů orodovat za podporu státního rozpočtu pro příští rok. Šéf KSČM Vojtěch Filip po jednání uvedl, že komunisté návrh v prvním čtení podpoří, pak budou jednat dál. Bez hlasů komunistů by jej vláda ANO a ČSSD nemusela ve Sněmovně prosadit.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Kabinet díky toleranci komunistů získal důvěru a o hlasy strany se opírá i při některých klíčových hlasováních. Komunisté dříve návrh kritizovali kvůli výši plánovaného čtyřicetimiliardového schodku, na ten však následně kývli.

Filip již před jednáním ocenil, že rozpočet zohledňuje požadavky komunistů ohledně zvyšování mezd učitelů, pracovníků ve státní sféře a důchodů. „Zbývá jednání o zdravotnictví, to budeme muset příští týden propracovat,” uvedl.

Komunisté před týdnem oznámili, že požadují upravení úhradové vyhlášky podle požadavků takzvaného krizového štábu českého zdravotnictví, který tvoří odbory a další organizace.

Debata o zdravotnictví bude pokračovat

Babiš jednání opustil po zhruba hodině a čtvrt kvůli dalšímu programu. Novinářům řekl, že dostal řadu dotazů. „Jeden ze závěrů je, že budeme sedět na zdravotnictví, příští týden se setkáme,” uvedl. Odmítl ale, že by se mohla měnit úhradová vyhláška.

O podobných požadavcích, jako vyjádřila KSČM, Babiš dříve odmítl jednat s koaliční ČSSD. V pátek řekl, že na tom trvá. „ČSSD měla zdravotnictví čtyři roky a výsledek působení jejich ministra byl katastrofální,” vysvětlil Babiš, který často kritizuje práci exministra Svatopluka Němečka (ČSSD).

Schillerová označila jednání s komunisty za věcné. Při příchodu na jednání ministryně řekla, že vedení KSČM seznámí se základními položkami, i když o nich o prázdninách dopodrobna jednala s vyjednavačkou KSČM a šéfkou sněmovního rozpočtového výboru Miloslavou Vostrou. „Budeme se snažit přesvědčit zástupce komunistické strany, aby podpořili rozpočet. Já jsem optimistická a jdu na jednání s velkou nadějí,” řekla Schillerová.

Vostrá koncem prázdnin uvedla, že doporučí, aby strana ve Sněmovně návrh podpořila. Agentuře ČTK ve středu řekla, že velká řada požadavků KSČM, například v sociální oblasti a oblasti investic, se do rozpočtu promítla. „Nebylo nám vyhověno v jednom požadavku, který jsme měli, to znamená na snížení schodku na 30 miliard,” uvedla.

O podpoře rozpočtu v prvním čtení se poradí před začátkem příští schůze Sněmovny poslanecký klub, o doporučení poslancům pro závěrečné hlasování se postará v prosinci ústřední výbor KSČM.

Kéž by domy H-systemu nikdo jiný koupit nechtěl, doufá Babiš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám