Hlavní obsah

Babiš už Erdoganův plán nepodporuje. Nikdy prý nebyla řeč o okupaci

Český premiér Andrej Babiš v září podpořil plán tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na vytvoření bezpečnostní zóny za tureckou hranicí. Ve čtvrtek ovšem zásah Turecka v Sýrii odsoudil. I když právě vytvořením bezpečností zóny Turecko akci odůvodnilo. „Nikdy nebyla diskuze o vojenské okupaci severovýchodu Sýrie,” uvedl Babiš pro Novinky ve čtvrtek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Česká republika se ztotožňuje se společným postojem EU, která tureckou vojenskou operaci odsoudila,“ napsal Novinkám v SMS zprávě premiér.

Ve středu Ankara zahájila ofenzivu na severu Sýrie s cílem vytvořit 30 kilometrů široký bezpečnostní pás, kam se budou moci vracet syrští uprchlíci z Turecka. Terčem jsou oddíly tureckých Kurdů YPG.

Zrada a porušení mezinárodního práva, odsuzují čeští politici útok Turecka na Sýrii

Turecká invaze

Přede dvěma týdny český premiér vytvoření bezpečnostní zóny podporoval s vidinou, že by tam mohlo Turecko přemístit až dva miliony syrských uprchlíků, kteří utekli před boji a nyní jsou na území Turecka.

„Podruhé ve dvou dnech jsem se viděl s tureckým prezidentem Erdoganem a potvrdil mu, že země V4 podporují výstavbu bezpečnostní zóny v severní Sýrii," napsal Babiš v září na Twitteru po bilaterální schůzce s Erdoganem.

V oblasti, kde údajně Turecko chce bezpečnostní zónu, ovšem působí kurdské milice, jež předtím významně přispěly k porážce radikálů z Islámského státu. Kurdové sní o vlastním státu, který je však Turecku proti mysli. Turci kurdské milice označují za teroristy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtvrteční bombardování syrského Tal AbjáduVideo: Reuters

Když se Turecko začalo chystat na zásah proti Kurdům, nechal se Babiš slyšet, že by uvítal rychlou reakci Evropy. Část opozice ho nyní za obrat kritizuje.

Zrada a porušení mezinárodního práva, odsuzují čeští politici útok Turecka na Sýrii

Turecká invaze

Babiš je podle svého čtvrtečního vyjádření přesvědčen o tom, že celé situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem, který o svých záměrech mluvil už v roce 2017, světové mocnosti včetně EU aktivně vyjednávaly a všichni se snažili najít společné řešení.

Trump je velikášský podvodník a USA se nedá věřit, píše evropský tisk

Turecká invaze

„Takovou příležitost podle mě propásli všichni klíčoví aktéři před pár dny v New Yorku. Já osobně jsem po jednání s Erdoganem podpořil pouze plán zajistit až dvěma milionům uprchlíků lepší život doma v Sýrii. Vystavět domy, školy a nemocnice,“ uvedl premiér.

„Součástí toho ale nikdy nebyla diskuze o vojenské okupaci severovýchodu Sýrie. O mírovém projektu v Sýrii jsem i v New Yorku diskutoval s kolegy EU,“ zdůraznil Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám