Hlavní obsah

Bakala k trestnímu oznámení: Tvrzení komise k OKD jsou stará a nikdy neobstála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý spolumajitel těžební společností OKD Zdeněk Bakala prohlašuje, že vždy jednal při působení ve firmě v souladu s právem a je připraven to všemi právními prostředky prokázat. Reagoval tak na trestní oznámení, které na Bakalu podá v souvislosti šetřením privatizace OKD sněmovní vyšetřovací komise. To, že by pochybili, odmítli i exministr průmyslu Vladimír Dlouhý nebo bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

„Politicky ustavená komise ve své zprávě nedospěla k žádným novým informacím. Jen opakuje tvrzení, se kterými někteří politici přichází už více než deset let. Kdykoliv ale byla tato tvrzení konfrontována s fakty či prověřována nezávislými institucemi, neobstála,” uvedla Bakalova tisková mluvčí Šárka Samková.

Sněmovní vyšetřovací komise podá v souvislosti s někdejší privatizací OKD trestní oznámení na bývalé ministry za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana a za ODA Vladimíra Dlouhého a Jiřího Skalického.

Trestnímu oznámení budou čelit také podnikatelé Zdeněk Bakala a Viktor Koláček, kteří byli s OKD spojeni, bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka i další lidé.

Komise k OKD chce dát stíhat Dlouhého, Bakalu i Pokorného

Domácí

Také Vladimír Dlouhý je přesvědčen o tom, že se v souvislosti s těžební společností OKD žádného protizákonného jednání nedopustil. Sněmovní vyšetřovací komise, která na něj jako někdejšího ministra průmyslu a obchodu podá trestní oznámení mohla mít podle něho politické motivace.

„Výsledek jejího vyšetřování, podle něhož bude komise mimo jiné i na mě jako bývalého ministra průmyslu a obchodu podávat trestní oznámení, odmítám,” uvedl Dlouhý v tiskové zprávě. Dlouhý podotkl, že členy komise seznámil se všemi skutečnostmi, které mu byly o privatizaci OKD v 90. letech známy.

„Jsem přesvědčen, že jsem se žádného údajného protizákonného jednání nedopustil a rovněž věřím, že ke stejnému závěru dospějí příslušné orgány, bude-li trestní oznámení vskutku podáno,” zdůraznil Dlouhý.

Bývalý šéf Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka tvrdí, že o privatizaci OKD nerozhodoval, nepodílel se na jejím zpracování ani na schvalování privatizačního projektu, nejednal ani o prodeji akcií.

Na dotaz ČTK ohledně trestního oznámení uvedl, že těžko může věcně reagovat, když neví, co je mu kladeno za vinu. „Mohu se jen domnívat, že zařazení mého jména na seznam lidí, které navrhuje komise stíhat, je omyl vyplývající z toho, že členové vyšetřovací komise neví zhola nic o tom, jak probíhala privatizace, respektive že jejich závěry nejsou věcné, ale politické,” uvedl Češka.

Už dříve během dne pochybení odmítl i bývalý ministr financí a později také premiér Bohuslav Sobotka.

Sobotka k OKD: Svědomí mám čisté

Domácí

Trestní oznámení na Sobotku a Urbana pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele souvisí s privatizací menšinového státního podílu v OKD v roce 2004 skupině Karbon Invest podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy za 4,1 miliardy korun.

Pozdější premiér Sobotka byl v té době ministrem financí a Urban ministrem průmyslu a obchodu. „Zájmem státu bylo vyjednat cenu, která byla co nejvýhodnější pro stát, což se v tomto případě nestalo,” uvedl předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti).

Koláček a už zesnulý Otava prodali OKD skupině RPG Industries vedené Bakalou. Koláčka a Bakalu komise podezírá podle Černohorského z podvodu. Koláček a Otava totiž podle něho prodali Karbon Invest ještě v době, kdy vyjednávali se státem o prodeji minoritního podílu.

Oznámení na nynějšího prezidenta Hospodářské komory Dlouhého a někdejšího ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci Skalického se týká 90. let, kdy stát ztratil v černouhelné společnosti většinový podíl.

Trestní oznámení na Sobotku? Plácnutí do vody, zastal se expremiéra Zaorálek

Domácí

Členové komise zkoumali vedle snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let a prodeje minoritního státního podílu OKD také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD v roce 2016.

Společnost OKD byla podle člena komise Václava Klause (Trikolóra) zdravá, ze společnosti ale odešlo „naprosto bezskrupulózně” zhruba 63 miliard korun a byla vržena do insolvence. Ručila navíc za úvěry firmy NWR, která ji tehdy vlastnila. Rovněž působením orgánů obou společností by se měla z podnětu komise zabývat policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám