Hlavní obsah

Chlapce s tetanem propustili z nemocnice

– Brno
Právo, vtk

Po měsíci léčby byl ve středu propuštěn z dětského infekčního oddělení Fakultní nemocnice Brno teprve tříletý chlapec z Blanenska, jenž onemocněl tetanem. Závažnou neurosvalovou chorobu, jejímž projevem jsou křeče a která může skončit i smrtí pacienta, onemocněl, protože jej matka odmítla nechat preventivně naočkovat. Domnívala se prý, že by mu tím uškodila. Dítě se nakazilo tetanem poté, co si strčilo zrezivělou knoflíkovou baterii do nosu.

Ilustrační foto

Článek

Hospitalizováno s tetanem, který se v Česku díky plošnému očkování řadí k velmi vzácným onemocněním, bylo zhruba před měsícem. „Při léčbě bylo očkováno proti tetanu a prodělalo také léčbu, která měla obnovit jeho imunitu,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Chlapec měl štěstí v neštěstí, protože léčba byla úspěšná natolik, že záhy začal jíst a komunikovat s okolím. Do péče lékařů se dostal ve vážném stavu, kdy jej sužovaly křeče.

Chlapci s tetanem z Blanenska se výrazně ulevilo

Krimi

Matka odmítla očkování, protože si myslí, že u ní podnítilo rozvoj jiného velmi vážného onemocnění, a to roztroušenou sklerózu. Za odmítnutí očkování mohou hygienici potrestat rodiče pokutou až do výše 10 000 korun. V tomto případě ale trest nehrozí, případ je totiž kvůli dlouhým tahanicím s matkou o to, zda bude chlapec očkován, či nikoli, promlčen.

Hoch ještě nemá zcela vyhráno. Byl sice propuštěn z nemocnice, jeho léčba bude ale pokračovat v lázních a teprve čas ukáže, zda byla pomoc zdravotníků zcela úspěšná. Podle ředitelky protiepidemického oddělení brněnské krajské hygienické stanice Renaty Ciupekové je záležitost odstrašujícím příkladem toho, jaké může mít odmítnutí očkování následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám