Hlavní obsah

Člověk se musí o peníze na kulturu doprošovat, zlobí se Zaorálek na Schillerovou

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Do křížku se kvůli milionům pro divadla, galerie či festivaly dostal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (ANO). Zaorálka naštvalo, že ještě nedostal slíbené peníze na živou kulturu. Schillerová to označila za nátlak přes média.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Peníze na živou kulturu řešila v úterý večer koaliční rada. „To téma jsem tam zvedl. Nejvíc by se mi líbilo, kdyby na koaliční radě padlo, že ty peníze dostávám. Ale to se nestalo. Takže budu pokračovat v jednání s paní Schillerovou,“ řekl ve středu novinářům Zaorálek.

Konkrétní částku, kterou chce, nesdělil. Jedná se ale o stovky milionů korun. „Nejsem spokojen s tím stavem. Vleče se to, rozhodnutí stále nepadlo, peníze pořád nemám. Vadí mi to otálení, vadí mi to, že by se měl člověk doprošovat, přitom to je věc, na které jsme se všichni dohodli. Ale nevěřím, že by mě někdo vypekl,“ zdůraznil ministr.

Národní galerii povede Nedoma, Staňkem pověřený šéf na Zaorálkův popud končí

Domácí

Podle něj jsou peníze potřeba pro to, aby měli lidé přístup ke kultuře. „Někde jsem četl, že do divadla chodí více lidí než na fotbal. Je to veřejná služba, kterou má stát poskytovat,“ míní Zaorálek.

Nejistota ohledně peněz podle něj vytváří špatnou atmosféru pro pořadatele kulturních akcí a festivalů, protože potřebují plánovat, a přitom nevědí, zda budou mít peníze.

Schillerová nechce nátlak přes média

Schillerová Novinkám řekla, že je připravena o penězích jednat. „S panem Zaorálkem jednáme, jsem ochotna mu pomoci. Podklady jsem od něj dostala teprve minulé úterý, potřebuji se s tím seznámit podrobněji. Ale preferuji jednání u stolu než vytvářet nátlak přes média,“ uvedla ministryně.

Zaorálek: Kultura nesmí být spolkem kamarádů

Domácí

Zaorálek už v září řekl, že podpora oblastních divadel a orchestrů ze státního rozpočtu je nízká a meziročně klesá. „Ve světě dávají až 15 procent. My jsme loni dávali šest procent, teď to klesá dokonce na tři procenta,“ vyčíslil v září Zaorálek.

Vláda už státní rozpočet na příští rok schválila a poslala do Sněmovny. Schillerová se ale před měsícem nechala slyšet, že peníze na živé umění je připravena navýšit už z peněz rozpočtu pro rok 2019 z ušetřených prostředků z obsluhy státního dluhu.

Výběr článků

Načítám