Hlavní obsah

Kalousek o dva hlasy neprosadil vrácení rozpočtu vládě k přepracování

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Rozpočtový výbor na středečním jednání doporučil Sněmovně, aby schválila základní parametry rozpočtu na příští rok. Schodek je plánován na 40 miliard korun. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) neprosadil doporučení, aby Sněmovna vrátila rozpočet vládě k přepracování. Chyběly mu k tomu pouze dva hlasy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek na schůzi Sněmovny. Vlevo ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Je to dobrá zpráva pro lidi v této zemi, pro naši vládu a ekonomiku,“ zhodnotila rozhodnutí výboru šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). Rozpočtový výbor doporučil Sněmovně, aby schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok v prvním čtení. Schodek má být 40 miliard korun.

Právě proti 40miliardovému schodku brojí opozice. Šéf poslanců TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek navrhoval doporučení, aby Sněmovna vrátila vládě rozpočet k přepracování. Kabinet by měl podle Kalouska snížit výdaje o 20 miliard. Jeho návrh podpořilo osm poslanců, proti jich bylo 10.

Kalousek kritizoval, že v rozpočtu nejde ani jedna jediná koruna na náklady spojené s nezbytnými reformami, konkrétně na penzijní a zdravotní pojištění. Vadí mu také nízká investiční aktivita státu a „neustále se snižující odolnost vůči budoucím krizím a ochlazování ekonomiky“.

Máme ideální období, abychom měli státní rozpočet se schodkem nulovým
Jan Skopeček (ODS)

Proti rozpočtu se staví i ODS. „Paní ministryně říká, že je to rozpočet dobrý, že pomůže ekonomice. Mám opačný názor. Tím hlavním důvodem je výše schodku, která je navrhována ve stejné výši jako v minulém roce, přestože ekonomika roste. Máme ideální období, abychom měli státní rozpočet se schodkem nulovým,“ prohlásil poslanec Jan Skopeček.

Rozpočet chtěli vládě vrátit i Piráti. „Ten schodek nám přijde příliš vysoký. Vnímáme jako problém i omezení investic do dopravní infrastruktury, rádi bychom větší výdaje na vědu a výzkum,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Podle Kalouska i Ferjenčíka by vláda mohla ušetřit tím, kdyby omezila slevy na jízdném pro studenty a seniory.

Bonmoty s Kalouskem

Schillerová jednání výboru zhodnotila tak, že už dva roky, co je ve funkci, si vyměňuje bonmoty s Kalouskem. „S čím máte problém? S nárustem důchodů o 900 korun? Když jste pro to všichni zvedli ruce. Nebo máte problém se zvýšením rodičovského příspěvku?“ tázala se poslanců Schillerová.

Schvalování takzvaného zákonu roku probíhá ve třech čteních. V prvním Sněmovna hlasuje o základních parametrech. Ve druhém čtení mohou výbory i jednotliví poslanci vznášet své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, potom následuje závěrečné čtení.

Priorita vlády: školství

Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1,618 bilionu a příjmy 1,578 bilionu korun. Koalice ANO a ČSSD označuje za priority školství, růst životní úrovně a investice.

Rozpočet počítá s růstem důchodů od ledna 2020 měsíčně o 900 korun. Státní kasu to vyjde na 509 miliard korun. Průměrný starobní důchod by měl podle ministerstva financí dosáhnout 14 326 korun.

Příští rok by také měly růst platy učitelů o 10 procent. Rodičovský příspěvek se zvýší z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun pro rodiče dětí, kteří budou aktivně pobírat příspěvek k 1. lednu 2020. Vláda také příští rok navyšuje platy zaměstnanců ve veřejné správě o 1500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám