Hlavní obsah

Ministru kultury Zaorálkovi vadí, že se Škoda Superb bude vyrábět v Turecku

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Ač je Lubomír Zaorálek (ČSSD) ministrem kultury, jako někdejší šéf diplomacie se rád vyjadřuje i k zahraniční politice. Například v pondělí se při příchodu do Strakovy akademie rozčílil kvůli tomu, že se má příští Škoda Superb vyrábět v Turecku. Evropská unie by se podle něj neměla nechat vydírat a naopak by měla být vůči Ankaře tvrdší.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Zaznívá tady vydírání z turecké strany, že nám pošlou uprchlíky. To mi připadá nepřijatelné. Tureckem jsou pošlapávány základní principy a Německo řekne, že dá embargo na zbraně, ale zároveň se dozvídáte, že příští Škoda Superb, naše vlajková loď, se bude vyrábět v Turecku. Výborné,“ prohlásil Zaorálek.

„Jestli je tohle společná evropská politika, tak to je politika, kterou bych nejen nepodepsal, ale proti které bych ostře vystupoval,“ dodal ministr kultury.

Koncern Volkswagen, pod který patří i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, rozhodl, že nové superby a passaty se budou od roku 2022 vyrábět v Turecku. Ve hře bylo ještě Bulharsko, Rumunsko a Srbsko. Informace přinesl časopis Automotive News a agentura Bloomberg s odkazem na interní dokument Volkswagenu.

Je to cesta do pekel, tvrdí Zaorálek

Evropa by měla být podle Zaorálka vůči Turecku mnohem tvrdší. Jako příklad uvedl ekonomické embargo, které EU uvalila na Rusko po anexi Krymu.

Znásilněná a ukamenovaná: Osud kurdské političky se stal symbolem krutosti tureckého tažení

Turecká invaze

„Tady se spokojujeme s výrazy, že doufejme, že to Turecko nepřežene, a necháme se vydírat. Jestli si takhle někdo představuje jednotnou evropskou politiku, tak já tvrdím, že tohle je postupná cesta Evropy do pekel. Nejsme slabí, Evropa je ekonomicky hrozně silná a Turecko je na nás ekonomicky závislé,“ rozohnil se Zaorálek.

„Prosím o pochopení, budoucí výrobní program v našich výrobních závodech nekomunikujeme,” řekla na dotaz Novinek mluvčí Škoda Auto Kamila Biddle. Z dalšího vyjádření ale plyne, že definitivní rozhodnutí ještě nepadlo.

„Koncern Volkswagen se rozhodl hledat lokalitu pro nový multibrandový závod. Dozorčí rada koncernu Volkswagen následně 13. května rozhodla o zahájení konkrétních jednání se zbylými potenciálními evropskými lokalitami. V otázce řízení koncern rozhodne na základě ekonomicky smysluplných úvah,” dodala.

Turecko zaútočilo na severovýchod Sýrie minulý týden ve středu. Cílem má být podle Ankary vyčištění oblasti u tureckých hranic od teroristů, za něž Turecko označuje kurdské milice YPG. Chce tam vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Petříček si předvolal tureckého velvyslance. Vyzval k zastavení akce v Sýrii

Turecká invaze

Anketa

Souhlasíte s Lubomírem Zaorálkem, že by EU měla zaujmout vůči Turecku mnohem tvrdší postoj kvůli jeho postupu v Sýrii?
Ano
96,8 %
Ne
3,2 %
Celkem hlasovalo 2620 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám