Hlavní obsah

Místo ohňostroje uspořádá Praha novoroční videomapping na Národním muzeu

Praha
Aktualizováno

Náhradou novoročního ohňostroje v Praze bude desetiminutový videomapping promítaný opakovaně v hodinových intervalech na budovu Národního muzea na Václavském náměstí. Za necelé dva miliony jej pro metropoli zajistí společnost Art 4 Promotion. Organizátoři tradičních ohňostrojů plánují na 1. leden vlastní pyrotechnickou show, na niž vybírají peníze u veřejnosti.

Foto: Novinky

Národní muzeum

Článek

„Videomapping bude rozdělen na sedm obrazů, měl by trvat deset minut a nese název My, Praha. Show se bude promítat na budovu Národního muzea a bude se třikrát opakovat vždy po hodině, první projekce začne v 18:15 hodin,” uvedl v pátek mluvčí magistrátu Vít Hofman. Projekce tedy proběhne, 18:15, 19:15 a 20:15.

Pražané si uspořádají novoroční ohňostroj sami. Vedení města navzdory

Domácí

Magistrát firmu vybral napodruhé, do prvního výběrového řízení se nikdo nepřihlásil. Oproti prvnímu tendru magistrát odstranil z podmínek povinnost zajistit bezpečnost akce, kterou si vezme na starost město.

BEZ KOMENTÁŘE: Videomapping mise Apollo 11 na Žižkovské věžiVideo: Novinky

Minulé vedení magistrátu zvažovalo tzv. tichý ohňostroj s ohledem na domácí mazlíčky a volně žijící zvířata, protože je hlasité rány stresují. Magistrát oslovil odborníky, kteří uvedli, že to vzhledem k rozsahu show není reálné. Současná koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) zvolila jako řešení promítání na budovu.

Ve sbírce na novoroční ohňostroj je necelých 38 000 korun, potřeba je půl milionu

Domácí

To se nelíbí autorům minulých novoročních ohňostrojů, kteří založili spolek Ohňostroj pro Prahu a chtějí uspořádat pyrotechnickou show navzdory rozhodnutí vedení hlavního města. Financovat ji plánují z peněz vybraných od obyvatel, podrobnosti a místo konání zatím nesdělili. Plánují vybrat alespoň půl milionu korun.

Záznam: Novoroční ohňostroj v PrazeVideo: Novinky

Ohňostroje byly v minulosti odpalovány například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě. Ohňostroj na začátku letošního roku tematicky připomněl sametovou revoluci a stál 1,7 milionu korun.

Anketa

Co preferujte na oslavy nového roku?
Ohňostroj
75,3 %
Videomapping
24,7 %
Celkem hlasovalo 388 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám