Hlavní obsah

Nehoda mu vzala dceru, pomáhá stejně postiženým

Právo, Stáňa Seďová

Při dopravní nehodě přišel Stanislav Vondruška o dceru. S podobným traumatem se musí v ČR vyrovnávat ročně až 30 tisíc lidí. V EU je dopravní nehoda dokonce nejčastější příčinou úmrtí dětí do 14 let.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dvacetiletá Lucie zemřela při autonehodě v Praze v roce 2002. S její smrtí se rodiče vyrovnávali těžko a pomoc hledali marně. Průběh vyšetřování, soud a odškodné jim to nijak neulehčily. Proto se pan Vondruška rozhodl založit organizaci, která lidem, jež potkala stejná rána, dokáže pomoci.

„Byli jsme na práškách, což mi pak bránilo v práci. Manželku jsem poslal k psychologovi a vrátila se v ještě horším stavu. A soud byl hrozný. Viníkem dceřiny nehody byl cizinec, projel stopku a vlétl do jejího vozu. Ale měl drahého právníka a dostal dvouletou podmínku. I to vyšetřování nehody bylo velmi zvláštní. O nějakém odškodnění se ani nedalo mluvit,“ svěřil se redakci Práva otec dvou dcer.

Psal i Ústavnímu soudu

Napsal tehdy dopis přímo k Ústavnímu soudu, kde vyjádřil nespokojenost nad tím, jak se u nás dopravní nehody šetří, a že lidský život tu nic neznamená. „V odpovědi jsem si na prvních dvou stranách četl jen výtky, jak jsem si mohl jako středoškolák vůbec dovolit psát Ústavnímu soudu. Jenže já tehdy prostě nevěděl kudy kam,“ vzpomíná Vondruška.

„Pak jsme s manželkou založili České sdružení obětí dopravních nehod. Začalo to s deseti rodinami, které postihl podobný osud jako nás. Naši lidé – psychologové, právníci, dobrovolníci – se rekrutovali z těch, kteří na vlastní kůži poznali, jak těžké je se s následky dopravních nehod vyrovnat. Velký význam měl vstup do Evropské unie a pak nový občanský zákoník v roce 2014, který v tomto ohledu přinesl pozitivní změnu,“ uznává Vondruška.

Těm, kdo se na ně obrátí, nabízí sdružení okamžitou psychologickou pomoc, právní i sociální – zvláště pro ženy, které zůstanou samy s dětmi poté, co přišly o manžela při dopravní nehodě.

Jen loni u nás při téměř 105 tisících dopravních nehodách zahynulo 565 osob a téměř 2,5 tisíce lidí bylo vážně zraněno. „Na jednu oběť dopravní nehody nebo člověka těžce zraněného s trvalými následky se váže zhruba deset blízkých. Takže následky dopravní nehody v Česku trpí ročně zhruba 30 tisíc lidí. A těm je třeba pomoci,“ zdůrazňuje Libor Budina z Autoklubu ČR, který se sdružením spolupracuje.

Vzpomínat na ty, co zemřeli na silnicích, se i letos bude třetí listopadovou neděli, tentokrát 17. listopadu u památníku obětí dopravních nehod u nultého kilometru dálnice D1 na pražském Chodově.

Aplikace spočítá cenu života

Sdružení s autoklubem včera představilo pomocníka, který ulehčí pozůstalým a blízkým zraněných, zejména finančně. Centrum dopravního výzkumu (CDV) totiž vyvinulo aplikaci, kterou si můžete stáhnout zdarma, zadat tam parametry vlastní nehody, získáte rady i konkrétní představu, jak budete odškodněni.

„Aplikace Datanu slouží jako vodítko obětem, aby zjistily, jak budou odškodněny po dopravní nehodě, i ke sjednocování judikatury. Vychází z dosud uzavřených případů. Uživatelé zadají do kalkulátoru parametry dopravní nehody a podle obdobné už uzavřené dopravní nehody zjistí, jak budou odškodněni. Průměrná výše odškodnění za usmrceného je 830 tisíc korun, za těžce zraněného 377 tisíc korun a lehce zraněný dostává v průměru 8800 korun,“ popisuje Ondřej Valach z Centra dopravního výzkumu (CDV), které aplikaci uvedlo do zkušebního provozu před dvaceti měsíci. Aplikace slouží soudům, pojišťovnám i jednotlivým poškozeným. Nyní má 2,5 tisíce uživatelů.

Ekonomický dopad dopravních nehod také stále roste. „V roce 2017 tvořily náklady na dopady dopravních nehod 73 miliard korun. Za loňský rok ekonomové kalkulují ekonomickou ztrátu na 82 miliard, tedy 1,5 % HDP České republiky,“ dokládá Valach z CDV.

Reklama

Výběr článků

Načítám