Hlavní obsah

Nejen Gott. Pohřeb se státní poctou bude mít i Chramostová, potvrdil Zaorálek

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá disidentka, signatářka Charty 77 a herečka Vlasta Chramostová bude mít stejně jako Karel Gott pohřeb se státní poctou. Právu to potvrdil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvedl to pár hodin poté, co se pro takové poslední rozloučení pro zesnulou umělkyni vyjádřil předseda Ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Vlasta Chramostová

Článek

Pohřeb se státními poctami nyní připravuje na příští sobotu vláda i pro zpěváka Karla Gotta, který zemřel v úterý. Rozloučení s ním doprovodí i státní smutek.

„Vlasta Chramostová i Karel Gott si zaslouží pohřeb se státními poctami. Odcházejí umělecké ikony 20. století a každá s sebou nese svůj jedinečný příběh. Někdo svou kariéru obětoval, někdo u ní zůstal... oba se ale zapsali nesmazatelně. Všichni patří do našeho dějinného příběhu,“ napsal Právu Zaorálek.

To není třeba navrhovat, to už se připravuje
ministr kultury Lubomír Zaorálek

Doplnil, že pohřeb se státní poctou bude mít Chramostová 14. října od 11 hodin v Národním divadle. Vládu o tom bude informovat v úterý, její souhlas prý nepotřebuje.

V Národním divadle se lidé loučili s Vlastou Chramostovou

Kultura

„To není třeba navrhovat, to už se připravuje. Mluvil jsem s ředitelem Národního divadla i předsedou herecké asociace panem (Ondřejem) Kepkou. Obřad bude v pondělí 14. října v 11 hodin se vším, co k tomu patří. Připomínám, že Národní divadlo je státní instituce,“ doplnil.

Za pohřeb se státními poctami pokládám všechny pohřby, které se konají v Národním divadle
ministr kultury Lubonmír Zaorálek

Zaorálek zdůraznil, že pro státní pohřeb ani pro pohřeb se státními poctami neexistují daná pravidla. Každá osobnost tak bude mít rozloučení jiné. To s Chramostovou se stejně jako toho s nedávno zesnulým hercem Luďkem Munzarem ujme samo Národní divadlo. Stráž tak u Chramostové budou držet herci.

„Za pohřeb se státními poctami pokládám všechny pohřby, které se konají v Národním divadle. To je státní instituce, pohřeb se tam koná na náklady státu. Jsou tam přítomní i politici. Bude to veřejná akce, kterou bude hradit stát,“ upřesnil pro Právo ministr. „Participace státu je věcí vkusu,“ dodal.

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Kultura

Vyzval, aby lidé přestali aspoň na chvíli poměřovat, porovnávat a soudit, a raději uctili památku obou umělců. „To můžeme udělat každý sám podle svého tak, jak to cítíme. Bylo by smutné, kdyby nás to mělo rozdělovat,“ dodal.

Jako první vyslovil myšlenku na pohřeb se státními poctami Rychetský. „Po Standovi (Milotovi, manželovi Chramostové) zemřela dnes i Vlasta Chramostová. Opustila nás nejen skvělá herečka, ale i statečná žena, ke které mě vázalo dlouholeté přátelství datované ještě z dob disentu. Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová,“ uvedl Rychetský v prohlášení pro ČTK.

Ovčáček: Rychetský vyvolává vášně

Opačně než Zaorálek reagoval na slova šéfa Ústavního soudu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Převelice se stydím za předsedu Ústavního soudu! Svým prohlášením jenom vyvolává další vášně. To si dr. Rychetský opravdu neuvědomuje, že proti sobě posmrtně staví dvě velké osobnosti a rozděluje tak národ?“ napsal na Facebooku.

Na adresu Chramostové uvedl: „Velká umělkyně, velký život, velký osud. Vlasta Chramostová. Statečná, zásadová, lidská.“

Chvála na adresu zesnulé umělkyně zazněla i od premiéra Andreje Babiše (ANO). „Odešla vynikající herečka a statečná žena,“ napsal na Twitteru.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček Chramostovou označil za legendu českého divadla a statečnou ženu. Zaorálek doplnil, že byla tvrdohlavá.

„Život ji nešetřil a neušetřil ničeho, ale ona jím prošla se ctí. Byla přesvědčenou komunistkou, ale po roce 1968 se odmítla podílet na normalizaci. To každý nedokázal. Obětovala svou kariéru, protože našla něco, na čem jí záleželo víc než na sobě samé. Žila nejednoduchý život a snažila se porozumět tomu, co žila,“ napsal na Facebook.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlasta Chramostová s manželem Stanislavem Milotou

„Když myslím na ni, musím myslet také na Stanislava Milotu. Po tom, co nedávno odešel, bojím se, že ji to tu už netěšilo,“ dodal.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek podpořil návrh Rychetského a na Facebooku poslal vzkaz premiérovi.

„Pane premiére Andreji Babiši, zemřela Vlasta Chramostová. Velká česká herečka, statečná žena, signatářka Charty 77. Komunistický režim ji pronásledoval, ale nezlomil. Svolejte mimořádné zasedání vlády a projednejte státní pocty při pohřbu. Děkuji. Na vědomí: ministr kultury Lubomír Zaorálek,“ napsal na Facebook.

Takové poslední rozloučení se líbí i šéfovi Starostů a nezávislých Vítu Rakušanovi. „Vlasta Chramostová by si pohřeb se státními poctami jistě zasloužila. Byla vždy statečná a neustoupila nikdy ze svých zásad,“ napsal Právu.

O úmrtí Vlasty Chramostové informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Poslední rozloučení s Chramostovou na jevišti historické budovy Národního divadla bude v pondělí 14. října v 11 hodin. Program a seznam řečníků zatím není znám, bude ale podobný, jak tomu bývá v případech, kdy se česká první scéna loučí s významnými osobnostmi.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám