Hlavní obsah

Nejvíc lidé věří policii a armádě, nejméně církvím a politickým stranám

Z institucí veřejného života Češi i nadále nejvíc důvěřují policii a armádě, naopak nejméně církvím a politickým stranám. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti březnovému průzkumu si nejvíce pohoršilo rádio, televize, tisk, odbory a neziskové organizace, důvěra mírně klesla i výzkumům veřejného mínění.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Armáda a policie si udržují čelní pozice několik let, poslední dva roky důvěra v obě instituce vytrvale roste. Policistům nyní věří 70 procent respondentů, to je nejvíce od roku 1994, kdy CVVM začalo průzkum dělat. Vojákům věří 69 procent lidí, což je druhý nejlepší výsledek za dobu měření. O procento lepší výsledek měla armáda letos v březnu.

Výraznější převaha důvěry nad nedůvěrou je patrná ještě u soudů, které se těší důvěře 58 procent oslovených, a bank s důvěrou 54 procent veřejnosti. Důvěra veřejnosti k soudům je v současnosti druhá nejvyšší od roku 1994, shodnou hodnotu zaznamenalo CVVM i v listopadu 2018. Nejvíce lidí – 61 procent – věřilo soudům v září 2014.

Na druhém konci žebříku jsou politické strany a hnutí, kterým věří 26 procent lidí, a církve s důvěryhodností 24 procent.

Oproti březnu si výrazněji pohoršila média, kterým tehdy věřilo přes 40 procent respondentů. Nyní je to až o pět procentních bodů méně. „Aktuální šetření ze září 2019 ukázalo na podobný vývoj jako v minulých dvou letech, kdy se pravidelně střídají nárůsty a poklesy důvěry jednotlivým typům médií.... Důvěra médiím je silně ovlivněna současným děním ve společnosti, a proto dochází k těmto výkyvům, které však nemají dlouhého trvání,” uvedli analytici CVVM.

Reklama

Související články

Důvěra lidí v prezidenta i vládu klesla

Důvěra veřejnosti v prezidenta Miloše Zemana v květnu mírně klesla. Věří mu 49 procent oslovených, což je o tři procentní body méně než v dubnu. Klesla...

Výběr článků

Načítám