Hlavní obsah

ODS vysvětluje, jaké chce Česko. Například daňové prázdniny pro rodiče

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Občanští demokraté ve středu odstartovali novou kampaň „za změnu“ České republiky. Program obsahuje řadu reforem zejména v hospodářství. ODS například chce, aby rodiče pobírající rodičovský příspěvek měli daňové prázdniny.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala (vpravo) a členové předsednictva zahájili novou kampaň.

Článek

Program ODS obsahuje několik návrhů. Chtějí zavést nulové zdanění rodičů. Rodiče by měli mít daňové prázdniny po dobu, kdy jeden z nich pobírá rodičovský příspěvek.

„Je zapotřebí nechat peníze rodičům, než přerozdělovat dávky,” řekla k tomu první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Také by chtěli zrušit zdanění příjmů mladých lidí do 26 let, zrušit daně z nabytí nemovitosti nebo zrušit superhrubou mzdu.

Strana by chtěla rovněž zjednodušit vyhlášky a zákony a připomíná i svůj záměr zrušit nadbytečné právní normy. Lidem by podle ODS měl stačit jediný průkaz a pokud člověk státu poskytl informaci, nemusel by již totožnou věc sdělovat opakovaně.

V oblasti školství by mělo ubýt byrokracie a finanční toky by měly být rozdělovány dle výkonu podle hesla „přidáváme nejlepším, ubíráme nejhorším”.

„Kampaň začínáme ve dnech, kdy si připomínáme 30 let svobody. Nestačí vzpomínat, nestačí si připomínat, o co šlo a o co dnes můžeme přijít. V příštích měsících budeme vysvětlovat, jaké chceme Česko,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Ctít literu i duch Ústavy

Zkritizoval vládu Andreje Babiše (ANO), že udržuje republiku v provozu, ale jen přerozděluje peníze a není schopna přijít s nějakými změnami.

„Stát se chová jako Otesánek. Ty chyby chceme opravit, chceme zjednodušit daňový systém, snižovat daně,“ podotkl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle ODS by trestně stíhaná osoba nemohla zasednout ve vládě ani zastávat ve státní správě jakoukoliv politickou funkci. Kabinet by pak podle strany dbal nejenom na literu, ale ctil by i duch Ústavy.

V zahraniční politice chce ODS stavět na členství v NATO a zasadit se, aby ČR byla „hlasem zdravého rozumu v politických a bezpečnostních strukturách Západu”. Tuzemské zájmy by se měly dostat do centra diskusí o změnách EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám