Hlavní obsah

Oráči přijeli do Žabčic ukázat své mistrovství

Právo, miv

Traktory od historických po současné, nádavkem také zruční kočí s koňmi taženým pluhem. V Žabčicích na Brněnsku se v sobotu utkali na republikovém šampionátu mistři orby. Do práce se dali v počasí, plně odpovídajícímu představách o podzimních plískanicích.

BEZ KOMENTÁŘE: Žabčice na Brněnsku hostily mistrovství v orběVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Ty nejlepší brigádníky měli v sobotu na pozemcích Školního zemědělského podniku Mendelovy univerzity v Žabčicích na Brněnsku. Právě do jejich polností vyrazili mistři polních prací. Velkou pozornost po zásluze budili oráči s koňmi. Devět dvojspřeží reprezentovalo domácí i slovenské soutěžící.

Už v pátek vyjel na cestu na Moravu Ľubomír Chromec ze slovenských Turčianských Kľačan nedaleko Martina. Nechtěl, aby koně šli na start unavení ze čtyřhodinové cesty v přívěsu a proto zvolil nocleh v místě závodu. V upršeném sobotním dopoledni nastoupil na start závodu v orbě.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Mistrovství v orbě se zúčastnili i oráči s historickou technikou.

„Počasí spíše vadí nám než koním. Ale aspoň není půda tak vyschlá. U nás bylo hodně sucho, to byl větší problém pro orání, než deštivý den,“ řekl Právu. S prací s koňmi má bohaté zkušenosti, stará se o ně od dětství. Doma častěji jezdí v rámci agroturistiky třeba s návštěvníky na zříceninu hradu Strečno, ale i s orbou mají zkušenosti. Však si také vysloužil nominaci na závod v sousední České republice.

„Není to jednoduché. Doma ořeme dvojákem (dvojradličným pLuhem – poznámka redakce). S jednoduchým se setkáváme jen na soutěžích. A musel jsem měnit sestavu koní, původně plánovaný má napuchlé koleno,“ řekl Chromec.

Práce s koňmi má své kouzlo, ale obnáší spoustu povinností. „Každé ráno vstát nakrmit koně a vykydat, na oběd to samé, večer zase, v létě nachystat seno. Jet na dva týdny na dovolenou to prostě neexistuje. Kůň není traktor, nejde vypnout klíček, odpojit baterku a může stát půl roku. Kůň je spousta starostí, přesto to dělám,“ dodal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Pavel Král svou orbou zaujal porotce.

Jižní Čechy, konkrétně Táborsko, reprezentoval na závodě se svými koňmi František Frajt. Věnuje se jim šest let. Uznání k zručnosti při práci odmítl, prý je na akci hodně lepších. „Co potřebujeme k dobré orbě? Aby kůň chodil pomalu a byl čas na dobré orání. Když běhají, je to špatné,“ řekl.

Zatímco oráči ukazovali soulad se svými řehtajícími parťáky, vedle vzbudil pozornost poroty Pavel Král z hustopečské společnosti Agri CS. Brázda, která zůstala za jeho traktorem, si vysloužila uznání a nejvyšší bodové hodnocení. Za úspěchem je podle něj dobře seřízený pluh.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Mistrovství v orbě se zúčastnili i oráči s historickou technikou.

„Nic to neznamená, je začátek soutěže. Ještě to můžu pokazit,“ řekl traktorista. Přípravě věnoval týden. Rakušané, kteří jsou nejlepší na světě, před závodem trénuji tři týdny.

Mistrovství republiky v orbě vyhlásila Společnost pro orbu České republiky pro víc kategorií. Oráči se museli poprat se sklizeným strništěm i loukou. Svou skupinu na klání měla historická technika, jednoradličný, víceradličný i oboustranně nesený pluh. Samostatně hodnocení byli i oráči s koňmi. Porotci hodnotí mimo jiné přímočarost orby, dokonalost obracení půdy, nesmí být vidět žádná organická hmota z povrchu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ľudovít Chromec oře s párem koní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám