Hlavní obsah

Pardubická nemocnice řeší další pochybení u dítěte. Děvče bude mít trvalé následky

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Ludmila Žlábková

Pardubická krajská nemocnice čelí dalšímu podezření, že zanedbala péči o dítě, které nyní ponese doživotní následky. Rodiče čtyřměsíčního děvčátka obviňují nemocnici, že u dítěte po porodu dostatečně rychle neprovedla vyšetření, jež mohla včas odhalit počínající infekci streptokokem skupiny B. A to přesto, že u rodičky byla tato nákaza diagnostikována a existovalo reálné riziko, že se přenese z matky na plod. O případu informovala Česká televize.

Foto: Rostislav Kalousek, ČTK

Nemocnice Pardubického kraje

Článek

Podle Maria Švehelky, právníka zastupujícího poškozené dítě, který mimo jiné zastupuje i rodinu v pardubické nemocnici rovněž zdravotně poškozeného Adama Vyčítala, nemocnice neprovedla zavčas laboratorní testy. „Proto nebyly včas zjištěny příznaky sepse a nebyla včas nasazena antibiotika,“ řekl Novinkám Mario Švehelka a dodal, že právě v důsledku toho došlo u dítěte k těžkému poškození mozku. Následky si dívenka ponese do konce života.

Nemocnice Pardubického kraje již zahájila prověřování postupů poskytnuté léčebné péče. „Závěrem byl zjištěný nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem ze strany plně kvalifikovaných lékařů. V pondělí o těchto skutečnostech informovalo vedení společnosti Radu Pardubického kraje,“ stojí v prohlášení vedení nemocnice.

Kauza Adama v kómatu: Lékařka a sestry jednaly proti zdravému rozumu, tvrdí znalci

Krimi

Představenstvo společnosti v úterý v souvislosti s jednáním Rady Pardubického kraje uložilo oblastní ředitelce pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice zpracování návrhů řešení, která s předmětnou záležitostí přímo souvisejí.

Matka před porodem strávila 100 km v sanitce

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) rovněž hodlá jednat s vedením Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, vedením nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Rodičku totiž ještě předtím, než porodila v Pardubicích, nepřijala rychnovská ani hradecká nemocnice a ona musela v sanitce urazit 108 kilometrů.

„Je nezbytné, abychom si vyjasnili, k čemu došlo,“ uvedl hejtman s tím, že i toto více než stokilometrové prodlení mohlo mít negativní vliv na zdravotní stav ženy a dítěte.

„Jednalo se o předčasný porod. Rychnovská porodnice není pracovištěm, které by bylo vybaveno na předčasné porody, po nichž dítě potřebuje speciální péči. Z hlediska bezpečí dítěte ji nemohli přijmout,“ uvedla mluvčí hradeckého zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Případ Adama řeší policie

Pro pardubickou nemocnici je to v poměrně krátké době už druhý případ možného pochybení v péči o dítě. Ten první se týká roku 2017 a možného podcenění pooperačních komplikací u osmiletého Adama, který silně krvácel a následně upadl do vigilního kómatu.

Případem Adama se zabývá policie. Obvinění čelí nemocnice, lékařka a dvě zdravotní sestry. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

Aktuálním případem se zatím policie nezabývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám