Hlavní obsah

Petříček si předvolal tureckého velvyslance. Vyzval k zastavení akce v Sýrii

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) si na pondělní ráno předvolal tureckého velvyslance Ahmeta Necati Bigalima. Petříček apeloval na zastavení vojenské akce v Sýrii.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

„Panu velvyslanci jsem osobně zopakoval, že prioritou EU je diplomatické řešení situace v Sýrii a že další konflikty nepřispívají ke stabilitě regionu. Vyzval jsem tímto Turecko k zastavení vojenské akce, apeloval jsem na diplomatické řešení,“ uvedl Petříček.

S tureckým velvyslancem prý mluvil také o tom, že se nedaří omezit vojenské akce pouze na kurdské bojovníky, že umírají i civilisté včetně lidskoprávních aktivistů a další desítky tisíc lidí musely opět opustit své domovy.

Arogantní diletant, skončili jsme. Erdogan se tvrdě pustil do německého šéfa diplomacie

Turecká invaze

„Tureckému velvyslanci jsem rovněž připomněl i rozdílný pohled Česka a Turecka na vnímání Kurdů. Pro EU a USA jsou to spojenci, kteří pomohli porazit takzvaný Islámský stát,“ řekl ministr zahraničí.

Petříček také zdůraznil, že Česká republika si přeje vytvořit v Sýrii takové podmínky, aby se lidé mohli vracet do svých domovů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko zveřejnilo záběry z dronu z bombardování náklaďáku s výbušninami a tunelu kurdských milicí YPGVideo: Reuters

Turecko zaútočilo na severovýchod Sýrie minulý týden ve středu. Cílem má být vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž Ankara označuje kurdské milice YPG. Chce tam vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Poslanci odsoudili tureckou invazi i brutální vraždu kurdské političky

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám