Hlavní obsah

Plzeňský hejtman dal vale ČSSD, za stranu už nechce kandidovat

– Plzeň
Právo, Jiří Šolc

Současný hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard podle informací Práva nebude v nadcházejících krajských volbách v roce 2020 lídrem kandidátky ČSSD jako v minulém volebním období. Na dotaz Práva ve čtvrtek potvrdil, že nebude na kandidátce vůbec.

Foto: Jan Švábek, Právo

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD)

Článek

„Upřímně mohu přiznat, že to bylo pro mě velice složité a těžké rozhodnutí. Nedávno se ze strany vybraných stranických funkcionářů objevily negativní názory k mé osobě. Aniž bych tyto názory hodnotil, jsem přesvědčen, že ČSSD je v tak špatné situaci, že jestli chce uspět alespoň tak, aby byla důležitá pro sestavení příští koalice, musí táhnout za jeden provaz, přestat partajničit a připravit důstojnou volební kampaň s promyšleným programem,“ napsal na Facebook Bernard, který do strany vstoupil v roce 2015.

O tom, že by se objevil na kandidátce jiné strany, podle svých slov nepřemýšlí. „Chci se teď na sto procent věnovat své práci. Všechny spekulace, které se objevily na téma, že už jsem domluvený s nějakou další politickou stranou, mohu naprosto vyloučit. Není to pravda,“ řekl hejtman.

Mezi jedny z největších kritiků hejtmana patří dva jeho straničtí kolegové. Jedním z nich je bývalý starosta městského obvodu Plzeň 4 Michal Chalupný. Ten mu vyčítal, že nejel na celostátní sjezd sociální demokracie. Sám Chalupný nevyloučil ambice na to stát se jedničkou kandidátky pro krajské volby. „Byl jsem vyzván, abych zvážil nominaci za Plzeň-město. Kdo bude nakonec lídrem kandidátky, rozhodne krajské předsednictvo,“ sdělil již dříve Chalupný. Ten na Bernardovo rozhodnutí řekl, že není vlastně co komentovat a že jeho rozhodnutí respektuje.

Kritikou vůči Bernardovi nešetřil ani bývalý primátor Plzně a současný radní Martin Zrzavecký, který se s hejtmanem názorově střetl kvůli Bernardově účasti na mohutné červnové demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na Václavském náměstí.

Podle krajské radní Mileny Stárkové (za ČSSD) je škoda, že plzeňská domovská organizace úspěšného hejtmana dokázala otrávit natolik, že s tím praštil. „Myslím, že ostatní v kraji to tak nevidí a hejtmana uznávají,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám