Hlavní obsah

Poštu z Číny třídí vězni ve Stráži pod Ralskem

Právo, Ludmila Žlábková
Stráž pod Ralskem

Zbrusu novou třídírnu pošty mají ve Stráži pod Ralskem, v níž se třídí zásilky z Číny. Oproti jiným pracovištím České pošty se tato liší zásadní maličkostí. Je vybudovaná v hale za zdmi věznice a jejími pracovníky jsou odsouzení. Navíc takoví, kteří by nemohli z bezpečnostních důvodů pracovat mimo střežený prostor.

Spolupráce mezi poštou a věznicíVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Rukama vězňů projde denně asi 160 pytlů. To je 33,5 tisíce zásilek,“ uvedl ředitel věznice Ladislav Blahník s tím, že zde pracuje 22 odsouzených. Že by mohli zneužit osobní údaje z obálek, se nebojí.

„Každý odsouzený má udělat několik stovek zásilek za hodinu, takže není prostor k nějakému zneužití. Při odchodu z pracoviště navíc vězni projdou důkladnou kontrolou. A na druhé straně pošta přilétá z Číny letecky, takže i na letištích je podrobena důkladné kontrole,“ uvedl ředitel zařízení Blahník.

Nyní hledáme minimálně další dvě věznice, kde obdobná spolupráce bude pokračovat
generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Práce se zásilkami nevyžaduje žádnou velkou kvalifikaci. „Musíme kontrolovat, jestli není balík roztrhlý. Pokud ano, musí se slepit. Zásilky třídíme podle směrovacích čísel. Není to složité,“ popsal náplň sedmihodinové směny vězeň Adam, který je s prací spokojený.

Spolupráci chtějí prohloubit

„Je to každopádně lepší než být na baráku. Rychleji utíká čas. Ne každý pracovat chce, ale většinou odsouzení spíš čekají, až se pro ně práce najde,“ dodal Adam, který si již ve Stráži odpykal půl roku ze svého tříletého trestu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Dvaadvacet vězňů našlo práci v třídírně zásilek přímo ve věznici

„Je to pro nás také určitý zdroj příjmů. Za část si můžeme něco koupit, zbytek jde například na splátky dluhů,“ doplnil ho odsouzený Pavel s tím, že práce není fyzicky náročná.

„Ale aby se zásilky dostaly, kam mají, musí se třídit poctivě, spolehlivě. To znamená, že tady nějaká rychlost je spíš na škodu. Zásilky dělíme podle směrovacích čísel. Některá jsou opravdu malá, takže je to náročné na oči,“ připustil Pavel.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Česká pošta a Vězeňská služba ČR podepsaly vzájemné memorandum

Vedení české Vězeňské služby a České pošty ve čtvrtek podepsalo ve Stráži memorandum, které by mělo vzájemnou spolupráci ještě prohloubit.

„Zásilky pro poštu už třídí i 18 vězňů z věznice Bělušice na Mostecku. Nyní hledáme minimálně další dvě věznice, kde obdobná spolupráce bude pokračovat," uvedl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal, podle něhož je zásadní, že vězni mohou pracovat uvnitř věznice. „Protože vězně, které lze pustit za zdi věznice, jsme již kapacitně vyčerpali,“ vysvětlil Dohnal.

„Chceme těm, kteří se osvědčili, kteří práci u nás vnímají jako zajímavou, umožnit, aby pro nás mohli pracovat i po propuštění,“ upozornil generální ředitel České pošty Roman Knap.

Světový den pošty se slaví 9. října

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám