Hlavní obsah

Práce na likvidaci následků výbuchů u Vrbětic skončí až na jaře

Právo, Novinky, Jiří Růžička
Vrbětice

Pyrotechnická asanace vrbětického areálu, kde před pěti lety došlo k výbuchu muničních skladů, stále nekončí. Vyčistit od rozmetané munice zbývá ještě přes 48 hektarů plochy. Novinářům to ve středu řekl velitel zásahu „Výbuch“ a ředitel Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jaromír Tkadleček.

BEZ KOMENTÁŘE: Práce na odklízení trosek ve VrběticíchVideo: Policie ČR

 
Článek

„Bude nám chybět asi měsíc a půl, ale zastaví nás mráz, sníh a na jaře bahno, takže lze předpokládat, pokud nedojde k nějaké mimořádné události, a to si nikdo nepřejeme, že by zásah podle zákona o integrovaném záchranném systému mohl skončit ve druhém čtvrtletí 2020,“ řekl Tkadleček k vizi, že by byl areál vyčištěn ještě letos.

Do konce roku ještě policie uvolní vlastníkům a uživatelům pozemků plochu asi na 43 hektarech. Nadále musí místní počítat s uzavírkami silnice z Lipové do Haluzic.

„Nasazení pyrotechniků je stále velmi nebezpečné, odklízejí munici a výbušniny, které byly vyrobeny k ničení a zabíjení. Při výbuších došlo k poškození, munice letěla a dopadala a došlo k poškození zapalovačů. Vyžaduje si to mimořádná bezpečnostní opatření,“ řekl ředitel Pyrotechnické služby ČR Michal Dlouhý. Uvedl, že při likvidaci následků druhého epicentra výbuchu z prosince 2014 nasbírali pyrotechnici přes 6000 kusů munice a 3,5 kilogramu trhavin.

Foto: Policie ČR

Při likvidaci následků druhého epicentra výbuchu z prosince 2014 nasbírali pyrotechnici přes 6000 kusů munice a 3,5 kilogramů trhavin.

První z výbuchů a následný požár zničil 16. října 2014 sklad číslo 16, ve kterém bylo 58 tun munice. Poté následovalo 355 neřízených výbuchů. Ostravská firma Imex Group, která měla sklad pronajatý, nahlásila dva pohřešované zaměstnance. Jejich ostatky byly nalezeny 21. listopadu 2014. Druhý výbuch 3. prosince 2014 zničil sklad číslo 12, ve kterém bylo 98 tun materiálu a který měl pronajatý také Imex.

Likvidaci následků výbuchu označil Tkadleček za největší, nejdelší a nejdražší zásah policie a složek IZS. Celkové náklady odhadl na více než jednu miliardu korun, přesnější čísla budou známa až po dokončení zásahu.

Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, vyšetřování stále pokračuje.

Foto: Policie ČR

Práce na likvidaci následků výbuchů u Vrbětic

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám