Hlavní obsah

Praha chce zapůjčit Slovanskou epopej do Moravského Krumlova

Aktualizováno

Slovanská epopej, což je soubor velkoformátových obrazů Alfonse Muchy, se formou zápůjčky vrátí do Moravského Krumlova. Praha ji tam ponechá do doby, než bude mít pro dílo odpovídající vlastní budovu, minimálně na pět let. V pondělí o tom rozhodla rada hlavního města. Rozhodnutí musí ještě posvětit zastupitelstvo.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovanská epopej ve Veletržním paláci

Článek

Praha nemá pro cyklus vhodné místo. Hlavním důvodem pro dočasné přemístění obrazů je podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha Sobě) čas - Moravský Krumlov je na rozdíl od hlavního města schopen cyklus vystavit během necelého roku. Praha tím dostane čas definitivně rozhodnout o trvalém řešení a začít ho připravovat, dodala radní.

Na zámku v Moravském Krumlově byla epopej v minulosti dlouhodobě vystavena, než byla plátna převezena do Prahy před volbami v roce 2010.

Zámek nesplňoval kritéria, kterými hlavní město zapůjčení podmiňovalo. Město Moravský Krumlov ho ale v roce 2016 koupilo, chce jej rekonstruovat a požádalo o dotaci. Opraveny již jsou výstavní prostory, kde by epopej byla.

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje rozhodne soud příští týden

Kultura

Praha hledá vhodné místo pro epopej dlouhé roky. Plánována byla mimo jiné stavba nové budovy na Letné nebo na Těšnově. Minulé vedení Prahy schválilo, že obrazy umístí do plánované přístavby budovy Lapidária na Výstavišti. Připraven je projekt i se stavebním povolením.

Slovanskou epopej maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let. Cyklus tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Epopej je od roku 2010 zařazena na seznam kulturních památek.

V Moravském Krumlově se již těší

V Moravském Krumlově usnesení pražských radních uvítali. „Jsem za toto rozhodnutí moc rád. Za Moravský Krumlov můžu slíbit, že uděláme vše, a příští rok o prázdninách pozveme návštěvníky na Slovanskou epopej k nám na zámek,“ řekl Právu starosta Moravského Krumlova na Znojemsku Tomáš Třetina (TOP 09).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Slovanská epopej v době, kdy byla vystavena v Moravském Krumlově

Východní křídlo zámku, kam se mají plátna vrátit, mají moravskokrumlovští opravené, stavbaři přesunuli své aktivity do jižního křídla zámku, aby pokračovali v obnově památky. Přesto i v prostorách, kam plátna zamíří, budou ještě úpravy. Město musí splnit podmínky vystavení, týkající se zabezpečení, vytápění s klimatizací a další. Náklady jsou zhruba třicet milionů korun, po deseti se na to mají složit město, kraj a ministerstvo kultury. S posledně jmenovaným úřadem ještě moravskokrumlovští jednají.

„Jsem přesvědčen, že jednání o pomoci ministerstva s financováním úprav zámku pro vystavení epopeje dopadnou zdárně,“ věří starosta. Počítá s tím, že do Prahy pak odejde informace o provedených úpravách, a tedy o splnění podmínky zápůjčky a plátna se vydají na cestu, kterou absolvovala již před osmi lety, ovšem tentokrát v opačném směru, z Prahy do Moravského Krumlova.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovanská epopej patří Praze, potvrdil soud

Slovanská epopej Alfonse Muchy patří Praze, rozhodl ve čtvrtek definitivně odvolací senát pražského městského soudu. Zamítl totiž odvolání vnuka českého malíře...

Výběr článků

Načítám