Hlavní obsah

Pro kostel v Gutech se už vyrábějí zvony

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvony pro kopii vyhořelého dřevěného kostela v Gutech, který před dvěma lety podpálili mladí žháři, začali v těchto dnech odlévat pracovníci polské firmy Felzynski, která již dříve dodávala dva zvony pro původní kostel. Zároveň tesaři pokračují v opracování dřeva na samotnou stavbu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Článek

Podle mluvčího ostravsko-opavského biskupství Pavla Siudy by stavba měla začít hned, jak hasiči schválí protipožární zajištění stavby. Napoprvé hasiči souhlas na začátek září odmítli poskytnout, takže biskupství nyní celý projekt upravuje.

„Vzhledem k tomu, že dřevo pro stavbu kostela je již delší dobu zajištěno a zčásti opracováno, je potřeba s ním dále pracovat. Dřevo pro stavbu se začíná opracovávat v místě sídla dodavatele stavby v Hošťálkové. Jednotlivé trámy jsou upravovány do potřebné podoby a kostel zčásti vzniká přímo tam. Po úpravě jednotlivých prvků stavby budou konstrukce opět rozebrány a vhodně uloženy do zahájení stavby v Gutech,“ sdělil mluvčí biskupství.

Poznamenal dále, že stavba tak přímo v Gutech bude probíhat podstatně rychlejším tempem.

Foto: Petr Marek, Právo

Obžalovaní u olomouckého krajského soudu.

„Kromě přípravy dřevěných konstrukcí kostela probíhá i výroba nových zvonů pro kostel. Do zvonice budou osazeny celkem čtyři zvony. Na zvony přispělo podstatnou částkou 300 tisíc korun město Ostrava,“ dodal mluvčí.

Kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud v Ostravě loni poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám