Hlavní obsah

Státní smutek za Gotta bude příští sobotu. Jisté jsou jen vlajky na půl žerdi

Novinky, jas

Státní smutek, který se vláda rozhodla vyhlásit na sobotu 12. října, kdy má v katedrále svatého Víta proběhnout zádušní mše, není v legislativě konkrétněji upraven a stejně jako ceremonie státem organizovaných pohřbů, jde spíše o zvykovou záležitost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Gott

Článek

V zákoně o státních symbolech je uvedenou pouze to, že státní smutek vyhlašuje vláda a že „při užití státní vlajky na znamení smutku se státní vlajka spustí na půl žerdi”.

Další detaily může kabinet učinit svým usnesením podobně jako tomu bylo v roce 2011 po úmrtí exprezidenta Václava Havla. Tehdy vláda premiéra Petra Nečase (ODS) na mimořádném zasedání rozhodla o třídenním státním smutku, který zahrnoval jak spuštění státních vlajek na půl žerdi, tak výzvu občanům uctít památku prezidenta v poledne 23. prosince minutou ticha.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

„Vláda také doporučuje právnickým a fyzickým osobám, aby zvážili v uvedené dny konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku. Stejně tak žádáme média, aby o průběhu státního smutku referovala důstojným způsobem a státnímu smutku také uzpůsobila skladbu svého působení po tyto tři dny,” usnesl se tehdy kabinet.

Babiš couvl, státní pohřeb nebude. Gotta pohřbí jen se státními poctami

Karel Gott

Zda s podobnou výzvou přijde i vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), není zatím jasné, neboť podoba posledního rozloučení s Gottem se bude primárně odvíjet od přání rodiny.

Prozatím kabinet schválil uspořádání státního pohřbu, což premiér následně upřesnil na pohřeb se státními poctami. Jedinou jistotou je tak svěšení státních vlajek na půl žerdi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám