Hlavní obsah

Středoškoláci demonstrovali v Praze proti povinné maturitě z matematiky

Novinky, Natálie Lošková
Praha

Středoškolští studenti se v pátek odpoledne sešli na Malostranském náměstí v Praze, aby vyjádřili svůj názor proti zavedení povinné maturity z matematiky a předali ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) svou petici. Matematika jako součást povinné maturity má podle stávajícího zákona začít platit celoplošně už od roku 2022. Akci zorganizovala Česká středoškolská unie (ČSU).

Studenti protestovali proti povinné maturitě z matematikyVideo: Novinky

 
Článek

Matematická gramotnost v Česku se neustále snižuje. V minulém roce téměř polovina maturantů zkouškou z matematiky neprošla nebo dostala nejhorší možnou známku, tedy čtyřku. Podle statistik Cermatu si přitom maturitní zkoušku z matematiky dobrovolně vybírá čím dál méně studentů. Už od roku 2022 má ale být ve školách povinná, pro gymnázia a lycea dokonce už o rok dříve.

Ministr školství Robert Plaga už má připraven zákon, který povinnou maturitu z matematiky ruší.

Plaga navrhne zrušení povinné maturity z matematiky

Věda a školy

„ČSU se dlouhodobě snaží zmírnit negativní dopady. Kvalita výuky ale nelze celorepublikově zlepšit v horizontu dvou let, proto apelujeme na ministerstvo, vládu a jednotlivé poslanecké kluby, aby zastavili zavedení povinné maturity z matematiky a otevřeli debatu o zvyšování matematické gramotnosti prostřednictvím zkvalitnění a zatraktivnění výuky matematiky,“ vysvětluje předseda ČSU Viktor René Schilke.

 Podporu vyjádřil i ministr školství

Protest zahájil Schilke úvodním slovem na Malostranském náměstí. Ministr školství Robert Plaga se nemohl demonstrace zúčastnit, studentům ale vyjádřil podporu a poslal dopis k přečtení v úvodním slovu. Po zahájení pokračoval průvod studentů před budovu ministerstva, kde Schilke předal státnímu tajemníkovi petici. V té studenti vyjadřují svůj nesouhlas i argumenty proti zavedení povinné maturity z matematiky. Petice měla 3155 podpisů.

Plaga již v srpnu přislíbil, že bude ve svém novém vládním návrhu usilovat o zrušení povinné maturity z matematiky. K závěru došel na základě analýzy výsledků vzdělávání. Se studenty souhlasí, že je nutné nejprve zlepšit kvalitu výuky, potom teprve může být řeč o její součásti v povinné maturitě. Do té doby požaduje Plaga ponechání svobodné volby mezi matematikou a cizím jazykem, jako je tomu doposud.

„I Česká školní inspekce uvedla, že ve výuce není dostatek prostoru, aby se učitelé věnovali upevnění těchto kompetencí. Jsou přehlceni požadavky rámcových vzdělávacích programů. Ty můžeme upravit z pozice ministerstva, a to je to hlavní,“ uvedl v rozhovoru pro Právo Robert Plaga. Ke zkvalitnění výuky by podle mluvčí ministerstva Anety Lednové mělo dojít do deseti let.

Plaga chce dát studentům vybrat, zda budou maturovat z matematiky

Domácí

Zda poslanecká sněmovna jeho návrh schválí však zatím není vůbec zřejmé. „Doufám, že budu schopen kolegy z vlády přesvědčit, ale to téma štěpí většinu stran. Co mám zmapováno, tak jsou různé názorové proudy snad ve všech stranách s výjimkou Pirátů, kteří by můj návrh, předpokládám, podpořili všichni,“ dodal ministr Plaga.

Pro zrušení povinné maturity z matematiky se vyjádřila kromě ČSU také Unie školských asociací ČR nebo zástupci zemědělských škol. Pro zachování dosavadního znění zákona je naopak Svaz průmyslu a dopravy nebo Asociace ředitelů gymnázií. Podle předsedkyně této asociace Renaty Schejbalové je laťka znalostí z matematiky studentům neustále snižována a povinná maturita z matematiky tomu může pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám