Hlavní obsah

Transparency International podala podnět k přezkumu verdiktu o Babišově střetu zájmů

Novinky, jas

Podnět k přezkumu rozhodnutí o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) podala po středočeském krajském úřadu i Transparency International (TI). Společnost to ve čtvrtek uvedla v tiskové zprávě. Babiš čelil podezření, že ovládá média spadající pod holding Agrofert.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Transparency International se obrátila na ministerstvo spravedlnosti a svou argumentaci předala i nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

TI poukazuje na neúplnou argumentaci ze strany krajského úřadu, rozdílnou argumentaci úřadu i na reorganizaci, která na něm proběhla a jež měla být značně nestandardní.

Spis k přezkumu poslal počátkem října i vedoucí oddělení přestupků Krajského úřadu Středočeského kraje Petr Franěk, který o případu rozhodl.

Úředník nechá přezkoumat své rozhodnutí o Babišově střetu zájmů

Domácí

Úřad, který byl v případu odvolací instancí, konstatoval, že se přestupek nestal. Městský úřad v Černošicích, který záležitost řešil v první instanci, přitom Babišovi dvakrát uložil dvousettisícovou pokutu. Po prvním verdiktu vrátil krajský úřad spis do Černošic a nařídil opětovné projednání. Když městský úřad rozhodl identicky, krajský úřad řízení zastavil.

Babiš, který jako člen vlády nemůže ovládat firmy provozující média, tvrdí, že liteře zákona dostál tím, že své podnikatelské aktivity převedl v roce 2017 do svěřenského fondu. V něm figuruje společnost MAFRA, pod niž spadají deníky Mf Dnes, Lidové noviny či Rádio Impuls.

Reklama

Výběr článků

Načítám