Hlavní obsah

Trestní oznámení na Sobotku? Plácnutí do vody, zastal se expremiéra Zaorálek

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trestní oznámení na bývalého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) kvůli OKD je jen plácnutím do vody. Při příchodu na úterní jednání vlády to novinářům řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek, který byl členem komise do doby, než usedl v Nostickém paláci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Jsem docela rád, že v té komisi nejsem. Pod to, co ta komise nyní zveřejňuje, bych se rozhodně nemohl podepsat,“ prohlásil Zaorálek. Komise pracovala dva roky, Zaorálek v ní skončil na konci srpna, když se stal ministrem.

Komise v úterý oznámila, že kvůli OKD podá trestní oznámení na expremiéra Sobotku. „Je to plácnutí do vody. Chcete vidět krev, tak vám ji nabídneme. Nejsou tam důkazy, které by vedly k tomu, že by to trestní stíhání bylo podložené,“ prohlásil Zaorálek, který v Sobotkově vládě zastával post ministra zahraničí.

Komise k OKD chce dát stíhat Dlouhého, Bakalu i Pokorného

Domácí

Poslanci z vyšetřovací komise se podle Zaorálka snaží udělat dojem, že mají v ruce něco extra. Podle šéfa kultury ale hlavní selhání státu proběhlo v roce 1996, kdy se vzdal majority. Tehdy byl premiérem Václav Klaus.

Zaorálek chce napsat svoji verzi závěrečné zprávy a vystoupit s ní ve Sněmovně. „Je mi líto, že komise se rozhodla pro tato gesta, která budou stát statisíce na nákladech, které nakonec prohraje,“ dodal Zaorálek.

Svědomí mám čisté, reagoval Sobotka

Proti trestnímu oznámení se vymezil i sám expremiér Sobotka. Novinkám napsal, že má čisté svědomí a že rozhodnutí komise pokládá za politicky motivované a populistické.

Sobotka k OKD: Svědomí mám čisté

Domácí

Kromě expremiéra Sobotky má trestnímu oznámení čelit také exministr hospodářství za ODA z 90. let a současný šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, exministr pro správu národního majetku a privatizaci Jiří Skalický (ODA) či někdejší ministr a průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban.

Sněmovní vyšetřovací komise podá trestní oznámení také na podnikatele Zdeňka Bakalu a Viktora Koláčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám