Hlavní obsah

Úředník nechá přezkoumat své rozhodnutí o Babišově střetu zájmů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úředník, který na středočeském krajském úřadu rozhodl o zastavení kauzy údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), odeslal spis k posouzení nejvyššímu státnímu zástupci a na ministerstvo spravedlnosti. Informoval o tom v pátek krajský úřad.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Oprávněná osoba, která ve věci rozhodla a jejíž rozhodnutí nabylo právní moci 26. 9. 2019, se rozhodla předat spis nejvyššímu státnímu zástupci k posouzení na základě tlaku médií a politiků, kteří prostřednictvím médií vyžadují přezkum rozhodnutí. Jde o krok, jehož účelem je zamezit veškerým spekulacím,” oznámil úřad.

Petr Franěk, který je vedoucím oddělení přestupků Krajského úřadu Středočeského kraje, tvrdí, že se přestupkovou problematikou zabývá od roku 1999, přičemž od roku 2003 v rámci krajského úřadu.

Úřad pravomocně zastavil Babišovu kauzu střetu zájmů kvůli médiím

Domácí

„Jsem přesvědčen o tom, že odvádím profesionální práci, a za svým rozhodnutím si stojím a není mi lhostejné, pokud je mé rozhodnutí dezinterpretováno,” zdůvodnil, proč rozhodnutí odeslal k přezkoumání na ministerstvo spravedlnosti a nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Franěk by byl rád, aby bylo jeho rozhodnutí přezkoumáno a s výsledkem byla seznámena veřejnost.

Rozhodnutí o Babišovi může zvrátit resort spravedlnosti

Domácí

Úřad, který byl v případu odvolací instancí, konstatoval, že se přestupek nestal. Městský úřad v Černošicích, který záležitost řešil v první instanci, přitom Babišovi dvakrát uložil dvousettisícovou pokutu. Po prvním verdiktu vrátil krajský úřad spis do Černošic a nařídil opětovné projednání. Když městský úřad rozhodl identicky, krajský úřad řízení zastavil.

Babiš, který jako člen vlády nemůže ovládat firmy provozující média, tvrdí, že liteře zákona dostál tím, že své podnikatelské aktivity převedl v roce 2017 do svěřenského fondu. V něm figuruje společnost MAFRA, pod niž spadají deníky Mf Dnes, Lidové noviny či Rádio Impuls.

Podnět na přezkum rozhodnutí kraje k ministerstvu spravedlnosti se rozhodla podat i Transparency International, která šetření iniciovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám