Hlavní obsah

Výbuch v Lenoře: Lidé prý na výhrůžky souseda upozorňovali, policie to neřešila

Právo, kal

Jihočeští kriminalisté v úterý zveřejnili výsledky pitvy, která potvrdila, že při výbuchu bytového domu v Lenoře na Prachaticku zemřel muž. Totožnost bude známá až v průběhu několika týdnů po genetické expertíze. Místní lidé mají za to, že jde o muže, jenž po domě rozmístil a pak zapálil několik plynových lahví. Při výbuchu se zranilo devět lidí, dva z nich jsou stále v péči lékařů pražské nemocnice. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení.

Foto: HZS Jihočeský kraj

Při výbuchu se zranilo devět lidí, z toho dva těžce

Článek

Obrovská exploze poškodila také dvě další bytovky, které se zdemolovaným domem sousedily. Do té vzdálenější se o uplynulém víkendu vrátili lidé.

Výbuch v obci LenoraVideo: Lucie Kándlová, Právo

„Zpět se nastěhovali čtyři místní. Další dva byty patří majiteli z Prahy a z Německa, ti tu zatím nejsou,“ řekl v pondělí odpoledne starosta Lenory Antonín Chrapan. Do druhé poškozené bytovky se lidé zatím nastěhovat nemohou a zůstávají u svých příbuzných.

Policie i obec tvrdí, že stížnosti nebyly

Do vybuchlého domu se ale lidé už nikdy nevrátí. Statik totiž rozhodl o jeho stržení. Demolici zajišťuje jihočeský krajský úřad, který na ni vyčlenil peníze. V pondělí dopoledne byl poškozený dům oplocen a čeká se na vydání demoličního výměru. Zda si zde lidé postaví byty nové, zatím není známo. Jde o bytové jednotky v soukromém vlastnictví.

Záhadou pro většinu obyvatelů zničeného domu zůstává, že policie neřešila jejich stížnosti. Deníku Právu potvrdili tři majitelé bytů, že jim jeden ze sousedů, pravděpodobně jde o mrtvého muže, který dům nechal vybuchnout, neustále vyhrožoval tím, že „to tady vyhodí do povětří“. Prý si na policii v Prachaticích několikrát stěžovali.

Foto: HZS Jihočeský kraj

Hasiči na místě začali s postupným rozebíráním domu.

„My jsme bydleli přímo naproti němu. Pořád se s námi hádal, když jsem mu řekla, aby uklidil chodbu, tak mi vynadal. Několikrát na našich domovních schůzích řekl, že to tady zlikviduje,“ uvedla žena, která si nepřála zveřejnit jméno. Její slova potvrdila i další obyvatelka domu.

„On vyhrožoval pořád. Já si myslím, že bral drogy. Choval se divně, s nikým tady nevycházel moc dobře,“ dodala seniorka, která žije vedle vybuchlého domu.

Policie tvrdí, že žádný oficiální záznam nemá. „Policisté v nedávné době nepřijali žádné oznámení, které se týká šetřené události v Lenoře,“ řekla v pondělí Štěpánka Schwarzová, mluvčí jihočeské policie.

Foto: Právo

Výbuch v obci Lenora

Stížnost podle slov starosty Lenory nezaznamenali ani na obecním úřadu. Přesto se zřejmě bude tato věc ještě prověřovat.

Lidé poslali milion

Pro obyvatele domu, kteří přišli o všechno, zřídil Obecní úřad v Lenoře ve spolupráci s nadací Adra zvláštní účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 577. Na něj mohou lidé posílat peníze, které se rozdělí mezi poškozené. V pondělí odpoledne byl na účtu jeden milion tři sta tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám