Hlavní obsah

Šikana, výhrůžky, totalitní pohled na svět. Vedení Prahy chce už jen konec smlouvy s Pekingem

Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková
Praha

Z Číny nám chodí samé výhrůžky, o změně postoje neuvažujeme, reaguje primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na výzvu čínské ambasády, aby Praha okamžitě změnila svůj přístup k avizovanému vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem, jinak pocítí újmu. Čína má navíc podle Hřiba totalitní pohled na svět. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) do diplomacie výhrůžky čínské strany směrem k Praze i Česku nepatří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

„V momentě, kdy vám od partnera chodí čisté výhrůžky, nelze o trvání partnerství hovořit. Druhá strana začala Prahu šikanovat a nyní se přidaly i otevřené výhrůžky. Věřím, že ukončení partnerství schválí příští týden i zastupitelé, stejně jako že k tomuto silnému prohlášení čínského velvyslance, které vypovídá o zcela odlišném a totalitním pohledu na svět, zaujme postoj i vláda ČR,” napsala za Piráty Novinkám předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová.

Stejné stanovisko zastává i primátor Hřib. Praha podle něj chtěla od počátku vztahy mezi městy odpolitizovat tak, „aby hlavní město nebylo zatahováno do zahraniční politiky České republiky”.

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Domácí

Čínské velvyslanectví pod vedením Čang Ťien-mina vyzvalo pražský magistrát ke změně přístupu v otázce vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem.

Petříček: Výhrůžky nejsou na místě

„Vnímám to jako velmi silný tlak a říkal jsem to i čínskému velvyslanci, že bychom se měli soustředit spíše na vytváření přátelského prostředí. Jsem přesvědčen, že k diplomacii nepatří výhrůžky,” řekl ve středu novinářům Petříček v reakci na slova čínského velvyslanectví.

Zároveň zmínil, že vláda nemůže zasahovat do jednání a rozhodování místních samospráv. Přesto se Petříček podle svých slov o víkendu sešel s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem a varoval ho před tím, co může vypovězení smlouvy mezi Prahou a Pekingem znamenat. Primátor si podle Petříčka jeho názor vyslechl, ale změnit názor nechtěl.

„S panem primátorem jsem hovořil a musím respektovat svobodné rozhodnutí samosprávy,” dodal Petříček.

„Pražská radnice je na špatné cestě.” Zeman respektuje trestání českých umělců ze strany Číny

Domácí

Zaorálek: Budeme za to platit

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Praha situaci zdaleka neuklidňuje a Česko bude za její kroky platit.

„Tyhle kroky mi nesmírně vadí. Přál bych si, aby se zvolilo řešení, které bude situaci zklidňovat. Ale nemůžeme Praze nic nařizovat, Praha je suverén. Ale za tohle prostě platit budeme,“ řekl ministr kultury a někdejší šéf české diplomacie Zaorálek.

Bojí se také dalšího ohrožení českých umělců. „Ten krok může znamenat další ohrožení fungování českých souborů a jde to proti tomu, co jsem si vždy přál. Chtěl bych, abychom se s touto velikou, pět tisíc let starou kulturou, poznávali,“ dodal Zaorálek.

Orchestr PKF řeší s Prahou a ministerstvem, jak nahradit turné, které Čína zrušila

Domácí

V souvislosti s napjatými vztahy Prahy a Číny už asijská země přistoupila například ke zrušení vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Šlo například o projekty Národního muzea nebo Pražské filharmonie.

Zeman nepochopil, že nebudeme skákat, jak Čína píská, vzkázal Hřib na Hrad

Domácí

Primátor Hřib Číně již několikrát vzkázal, že Praha nebude skákat tak, jak Peking píská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám