Hlavní obsah

Nepleťte se do politiky, vzkázal Zeman Rychetskému po výroku o pohřbu Chramostové

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman řekl, že by se předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský neměl plést do politiky a raději se věnovat práci u ÚS. Práci v něm prý zanedbává. V rozhovoru pro Frekvenci 1 tím reagoval na Rychetského slova, že by si Vlasta Chramostová zasloužila pohřeb se státními poctami.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

„Pavel Rychetský se v poslední době plete do politiky, aniž by k tomu byl kompetentní a na druhé straně zanedbává práci pro Ústavní soud, což mohu doložit tím, že v ÚS leží už tři roky ústavní stížnost prezidenta republiky a dosud není vyřízena,” řekl Zeman.

Právě Chramostová by si zasloužila pohřeb se státními poctami, tvrdí Rychetský

Domácí

V roce 2017 Zeman u ÚS napadl zákon o střetu zájmů, tzv. lex Babiš. Zřejmě na něj prezident narážel. Už dříve si totiž stěžoval, že jeho stížnost na ÚS stále leží.

Zeman v neděli Rychetskému doporučil, aby „se nepletl do politiky a věnoval se Ústavnímu soudu.” K vyjádřením ohledně pohřbů se státními poctami je prý kompetentní ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ten v neděli Právu potvrdil, že Chramostová pohřeb se stáními poctami mít bude. Uskuteční se 14. října v Národní divadle.

Nejen Gott. Pohřeb se státní poctou bude mít i Chramostová, potvrdil Zaorálek

Karel Gott

Na ÚS chybí soudce

S Rychetským měl Zeman dříve přátelské vztahy. Ovšem před volbou prezidenta vystoupil předseda ÚS s kritikou hlavy státu a především Zemanových spolupracovníků. Oba muži se stýkají již jen formálně. Rychetský, který byl několikrát ministrem spravedlnosti Zemana kritizoval například při jeho otálení s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka.

Generální sekretář soudu Vlastimil Göttinger už dříve řekl, že na ÚS se hromadí únava, protože stále není vybrán nástupce soudce Jana Musila, který odešel, a soudci jsou přetížení. Nového soudce musí navrhnout právě Miloš Zeman. Ten přišel na jaře se jménem Aleše Gerlocha, toho ale odmítl Senát. Další jméno Zeman zatím nenavrhnul.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám