Hlavní obsah

Zhrzení komunisté chtějí nechat přezkoumat rozhodnutí Ústavního soudu. Není to možné

Novinky, zpe
Praha

Komunisté chtějí, aby rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení zdanění církevních restitucí posoudily evropské instituce. Na úterní tiskové konferenci to řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský přitom v poučení řekl, že proti rozhodnutí Ústavního soudu se už nelze odvolat.

Poučení Ústavního soudu o zrušení zdanění církevních náhradVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Rád bych sdělil, že KSČM jako demokratická strana respektuje toto usnesení Ústavního soudu. Máme však za to, že není spravedlivé. V krátké době už byl podruhé pominut zájem občanů,“ řekl Kováčik.

„Jsme přesvědčeni, že celý ten souboj nemůže končit tím, že to rozhodne Ústavní soud. Naši experti posuzují možnost pro posouzení tohoto rozhodnutí evropskými institucemi. I na to tady evropské instituce máme. Tato témata musíme zvedat a nenechávat je při první porážce ležet,“ dodal Kováčik.

Ústavní soud je poslední instance

To je ale nemožné. Zjednodušeně řečeno český Ústavní soud může jako poslední instance ve státě „okleštit” suverenitu českého státu, například přezkumem mezinárodních smluv, ovšem jen na návrh oprávněných navrhovatelů. Naopak žádná evropská instituce nemůže omezovat český Ústavní soud, ani jeho rozhodnutí přezkoumávat. Podobně to platí například v Německu.

Nemůžete si dělat, co se vám zamane. Ústavní soud umravnil parlament

Domácí

Poslanec KSČM Stanislav Grospič prohlásil, že Ústavní soud rozhodl čistě politicky a nezohlednil věcné záměry. „Myslíme si, že je podstatné zmínit, že dva členové senátu ústavního soudu sdělili odlišná stanoviska. Ukazuje to na celou řadu problémů,” konstatoval Grospič. Plénum ÚS má 14 členů.

„Proti principům právního státu”

Zdanění církevních restitucí bylo jednou z podmínek pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Spolu s nimi zdanění restitucí ve Sněmovně prosadila ještě SPD.

Zůstala vám věčná ostuda, vysmál se Kalousek vládě kvůli restitucím

Domácí

Ústavní soud v odůvodnění verdiktu o nezákonnosti zdanění církevních restitucí tvrdě kritizoval zákonodárce, že dodatečným snížením náhrad církvím mířili „proti principům demokratického právního státu”.

Ústavní stížnost podaly čtyři desítky senátorů z řad KDU-ČSL, ODS, Senátor 21 a tři sociální demokraté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám