Hlavní obsah

Zrada a porušení mezinárodního práva, odsuzují čeští politici útok Turecka na Sýrii

Turecká ofenziva proti Kurdům v Sýrii české politiky nepříjemně překvapila. Připomínají, že Kurdové významně napomohli porážce teroristů Islámského státu. Podle českých politiků porušují Turci mezinárodní právo. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) varoval před humanitární krizí a apeluje na společný postup EU.

Foto: Stringer, Reuters

Turecký vojenský konvoj poblíž hranice se Sýrií

Článek

„Turecká ofenziva jen zhorší situaci civilistů a uprchlíků. Bude znamenat oddálení návratu lidí domů. Situaci lze zklidnit jen diplomatickým tlakem,” uvedl ministr s tím, že očekává společný postup EU a zapojení USA. „Bezpečí tureckých hranic jsme mohli zajistit i jinak,” odtušil ministr k oficiálnímu tureckému zdůvodnění operace.

Turecko chce na severu Sýrie vytvořit bezpečnostní zónu pro uprchlíky, které má doposud na svém území.

Premiér Andrej Babiš (ANO) již v úterý avizoval, že v případě útoku by se měla sejít Rada bezpečnosti OSN (RB OSN). V září však při setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem vznik bezpečnostní zóny podpořil.

Nyní Babiš varoval, že vojenský zásah by znamenal hrozbu další uprchlické vlny směřující do Evropy.

Babiš po zářijovém jednání s tureckým prezidentem Erdoganem

Tureckou ofenzivu i Babišův postoj kritizoval poslanec Pirátů Ondřej Profant. „V Sýrii bude masivní extrémně násilné přesidlování celého etnika. Iniciuje to členský stát NATO. A podporuje to náš premiér, který má nepochopitelnou náklonnost k autoritářským režimům. Je to opravdu otřesné. Podpořím snahy vedoucí k zastavení tohoto nesmyslného násilí,” uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtvrteční bombardování syrského Tal AbjáduVideo: Reuters

„Útok na jiný suverénní stát je nepřípustný, doufám, že RB OSN najde cestu, jak věc řešit a místo zbraní budou mluvit diplomaté. Turecko nemůže doložit žádný legitimní důvod ke vstupu svých vojsk na území Sýrie,” reagoval na tureckou ofenzivu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Turecké údery zasáhly vězení s bojovníky Islámského státu, mohou se dostat na svobodu

Turecká invaze

Také předseda SPD Tomio Okamura hovoří o porušení mezinárodního práva. „SPD považuje za řešení návrat k mezinárodnímu právu, tedy odchod všech armád, které jsou v Sýrii bez souhlasu vlády Sýrie, odzbrojení nelegálních skupin a uznání autonomie pro Kurdy,” uvedl.

Odporná zrada

„Je to odporná zrada spojenců, kteří prokázali neuvěřitelnou statečnost v boji s Islámským státem. Teď USA ženou Kurdy do náruče Asada, Ruska a Íránu. Ani tehdy, když USA ustoupily Putinovi a vzdaly v ČR radar, jsem nebyl tolik rozhořčen a znechucen,” uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Kurdské milice YPG bojovaly proti teroristickému uskupení Islámský stát (IS), Ankara zahájila ofenzivu proti nim poté, co se z oblasti stáhli američtí vojáci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské obyvatelstvo prchá z napadeného Rás al-AjnuVideo: Reuters

Podobně reagoval i předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek. „Kurdské milice YPG pomohly Sýrii porazit Islámský stát. Bojovali proti němu chlapi i ženské s nesmírným nasazením a odvahou a obrovskými ztrátami. A my je teď nechali napospas,” uvedl.

Zastavte útoky, vyzývají politici Turecko. Země svolávají Radu bezpečnosti OSN

Turecká invaze

Šéf zahraničního výboru Sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL) kritizoval Babiše za to, že v září podpořil Erdoganův plán na vytvoření bezpečnostní zóny v severní Sýrii. „KDU-ČSL bude po premiérovi Babišovi požadovat vysvětlení, proč podpořil tureckou agresi proti Kurdům, kterou Ankara nazývá ,vytvoření bezpečné zóny'. Je v našem zájmu více destabilizovat tento region a tím zvýšit už tak velký migrační tlak na Evropu? Nebo snad chceme obnovení IS?” napsal na twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám