Hlavní obsah

Zůstala vám věčná ostuda, vysmál se Kalousek vládě kvůli restitucím

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rozhodnutí Ústavního soudu, který v úterý zrušil zdanění církevních restitucí, nenechalo v klidu exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který proti zdanění dlouhodobě bojoval. Záhy po vyhlášení rozsudku prohlásil, že vládě, komunistům a SPD, kteří zdanění protlačili, zůstane věčná ostuda.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Sněmovně

Článek

Ústavní soud své rozhodnutí zveřejnil v úterý odpoledne. Ve stejnou dobu začala schůze Poslanecké sněmovny. „Vám, milí kolegové, kteří jste se na pokusu o tuto komunistickou krádež podíleli, zůstala jenom věčná ostuda,“ komentoval to Kalousek na plénu. Za svá slova sklidil velký potlesk z pravé části sálu.

Rozhodnutí Ústavního soudu přivítal i předseda lidovců Marek Výborný. „Ústavní systém funguje, jsme demokratickým státem, kde platí právní jistoty pro všechny. Toto byl jen hanebný obchod vlády ANO a ČSSD s SPD a komunisty. Je to ostudné pro všechny, kdo toto podpořili,“ napsal na Twitter.

„Zdanění církevních restitucí, které schválili poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD, míří proti základním principům demokratického právního státu. Hlas zdravého rozumu z Ústavního soudu,” uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Rychlost, s jakou Ústavní soud rozhodl, podle šéfa ústavně-právního výboru Marka Bendy ukazuje, že věc byla zcela jasná. „Nepochybuji, že komunisté budou církve jako své ideové nepřátele nadále tepat. Jenom chci věřit, že ostatní subjekty si příště dobře rozmyslí, zda jsou jejich návrhy hodné podpory,” sdělil Novinkám Benda.

Ústavní soud zrušil zdanění církevních restitucí

Domácí

Pro zdanění církevních restitucí letos v dubnu hlasovalo 114 poslanců z řad ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Proti zdanění tehdy zvedli ruce poslanci ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN. Zdanění náhrad církvím bylo jednou z podmínek komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Ústavní soudce Jaromír Jirsa ke zrušení zdanění církevních restitucíVideo: Petr Kozelka, Právo

Schillerová: Respektuji to

„Vím to asi pět minut. Musíme to respektovat. Ústavní soud je jediná autorita, která takto mohla rozhodnout. Podporovala jsem zdanění církevních restitucí, nikoliv zpětně, ale do budoucna,“ komentovala to šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

„Nezbývá mi než respektovat toto rozhodnutí Ústavního soudu,“ řekl k tomu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám