Hlavní obsah

Britové poprvé v historii vyrobili více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv

Novinky, bož

Obnovitelné zdroje ve třetím čtvrtletí ve Velké Británii poskytly domácnostem a podnikům více elektrické energie než z fosilních paliv, především plynu. V pondělí to uvedl server listu Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Největším obnovitelným zdrojem je ve Velké Británii větrná energie, která byla ve třetím čtvrtletí zodpovědná za 20 procent tamní produkce elektrické energie.

Článek

Podíl obnovitelných zdrojů na produkci elektrické energie v posledním čtvrtletí vzrostl na rekordních 40 procent. Oproti tomu podíl fosilních paliv činil 39 procent. Necelá pětina elektřiny byla vyrobena prostřednictvím jaderné energie.

Podle britského ministra pro energetiku Kwasiho Kwartenga jde o „další milník na cestě k úplnému ukončení britského podílu na změně klimatu do roku 2050“. „Již nyní jsme dokázali od roku 1990 snížit emise o 40 procent, zatímco naše ekonomika vzrostla o dvě třetiny,“ dodal.

Chcete chránit klima? Neopouštějte jádro, vyzývají polští vědci Němce

Ekonomika

Z fosilních paliv je v Británii nejvýznamnější zemní plyn, uhelnou energii země již téměř nevyužívá.

Z obnovitelných zdrojů má pak největší podíl na výrobě elektřiny pro britské domácnosti a firmy větrná energie. Ta ve třetím čtvrtletí tvořila 20 procent britského energetického mixu. Britové v posledních letech otevřeli množství nových větrných farem na pobřeží.

Britové omezují fosilní paliva na výrobu elektřiny, dva týdny v květnu se obešli bez uhlí

Ekonomika

Dalších dvou milníků v oblasti čisté energie dosáhli Britové již v květnu. V tomto měsíci letošního roku se dva týdny obešli bez uhlí.

Navíc produkce z uhlí a plynu od ledna do května pokrývala 47 procent dodávek v zemi, zatímco jaderné elektrárny a obnovitelné zdroje 48 procent. To znamená, že fosilní paliva tehdy poprvé v britské historii vyrobila méně elektřiny než čisté zdroje (obnovitelné zdroje + jádro).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám