Hlavní obsah

Budoucí eurokomisař Schmit chce zavést evropskou minimální mzdu

Zavedení evropské minimální mzdy, větší podpora zaměstnanosti mladých či pomoc sociálně znevýhodněným lidem patří mezi klíčové body programu, s nímž chce vstoupit do úřadu budoucí eurokomisař pro zaměstnanost Nicolas Schmit. Lucemburský kandidát do unijní exekutivy své priority představil v úterý při slyšení před europoslanci.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nicolas Schmit

Článek

Schmit oznámil, že hodlá brzy přijít s návrhem na evropský rámec pro minimální mzdu, který by ve všech unijních zemích zaručil lidem za práci smysluplný příjem, zohledňující ovšem odlišné životní náklady v každém státu bloku.

„Musíme se postarat o to, aby se práce vyplatila a zajišťovala slušné životní podmínky,“ prohlásil Schmit o plánu, který už předem vyvolával kritiku některých konzervativních politiků.

Schmit, který byl letos zvolen do europarlamentu a je členem frakce socialistů, hodlá rovněž převést do praxe evropský pilíř sociálních práv. Soubor zatím nezávazných doporučení, který členské státy přijaly předloni, má zajistit rovné pracovní příležitostí a spravedlivé podmínky pro všechny a sociální ochranu a začleňování pro znevýhodněné lidi.

Neplatí jen v několika zemích

Lucemburský politik na dotaz poslanců z výboru pro zaměstnanost a sociální věci odpověděl, že kroky nutné k zavedení pilíře hodlá financovat z evropského sociálního fondu.

Minimální mzda není zavedena v těchto zemích EU: Rakousko, Kypr, Dánsko, Finsko, Itálie, Švédsko. V dalších zemích platí, vzhledem k rozdílné úrovni ekonomik jsou tam však dramatické rozdíly. V Lucembursku dosahuje skoro 2000 eur (51 600 korun), zatímco v Bulharsku 260 eur (6700) korun. V Česku je nyní 13 350 korun.

V zemích, kde minimální mzda neplatí nebo je velmi nízká, mohou firmy snáz legálně zaměstnávat například cizince z levnějších zemí. Zda by evropský návrh standardu pro minimální mzdu vedl ke zmenšení dosavadních rozdílů, bude zřejmé až po jeho zveřejnění.

Anketa

Souhlasili byste se zavedením evropské minimální mzdy?
Ano
71,6 %
Ne
28,4 %
Celkem hlasovalo 6511 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám