Hlavní obsah

Česká ekonomika mírně přidala na růstu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční růst ekonomiky ČR ve 2. čtvrtletí zrychlil na 2,8 procenta, v prvním čtvrtletí činil 2,7 procenta. Mezičtvrtletně se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta. V úterý o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ), který o desetinu bodu vylepšil svůj dřívější odhad.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„Největší měrou se na tomto výsledku podílela spotřeba domácností a saldo zahraničního obchodu. Významně rostla i spotřeba vládního sektoru,“ komentoval ekonom Raiffeisenbank Luboš Růžička. Podle něj vývoj HDP znovu překvapil.

„Současný růst lze stále považovat za solidní, i když česká ekonomika je již za vrcholem svého hospodářského cyklu a postupně zpomaluje, což je do značné míry ovlivněno i vývojem v zahraničí,“ dodal.

V rámci Evropy jsou poslední údaje o růstu české ekonomiky nadprůměrné, i podle analytiků ale ve druhé polovině roku růst zpomalí. Důvodem je hlavně slabý výkon německé ekonomiky a brexit.

Statistici současně se zpřesněním odhadu HDP v úterý zveřejnili údaje o vývoji příjmů a spotřeby domácností. Reálné příjmy domácností meziročně stouply o 3,5 procenta a jejich spotřeba o 2,9 procenta. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve 2. čtvrtletí hodnoty 34 995 korun.

Reklama

Související články

Hospodářský růst EU zpomalil na 1,4 procenta

Průměrný meziroční růst ekonomik 28 zemí Evropské unie ve druhém čtvrtletí zpomalil na 1,4 procenta z 1,6 procenta v prvním kvartále. V Itálii HDP dokonce...

V Německu čekají vstup do recese

Německý hospodářský institut IfW ve středu předpověděl, že německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vstoupí do recese. Zároveň zhoršil odhady hospodářského růstu...

Výběr článků

Načítám