Hlavní obsah

Do Česka míří americký výrobce e-cigaret Juul. Doma čelí kontroverzím

Novinky, tov

V Česku začne své výrobky prodávat kalifornský výrobce elektronických cigaret Juul. Dominantní hráč na americkém trhu nyní čelí kontroverzím kvůli obavám o zdraví uživatelů a nedávno jej opustil ředitel.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Náplně zahřívaných tabákových výrobků Juul

Článek

Český trh je 21. na světě, kde bude značka působit.

Elektronické cigarety Juul se vzhledem podobají USB disku, uvnitř je tekutina obsahující nikotin a příchuti. Zařízení tekutinu zahřívá a kuřáci vdechují uvolněnou páru. V Česku se prodávají e-cigarety různých značek, například od Japan Tobacco. Velcí hráči Philip Morris nebo British American Tobacco nabízejí alternativní výrobky na bázi zahřívaného tabáku.

Česko je v tomto směru alternativním trhem, pravidelně kouří skoro dva miliony lidí, tedy pětina populace. Z toho podle odhadů asi sedm procent kouří alternativní výrobky.

Češi pijí alkohol a kouří cigarety víc než za komunismu

Ekonomika

V současné době má Juul více než 70procentní podíl na americkém trhu e-cigaret. Firma tam ovšem nyní čelí velkému skandálu v souvislosti s případy nejméně devíti úmrtí a stovek poškození plic kuřáků e-cigaret. Lékaři upozornili, že ve většině případů uživatelé konzumovali psychoaktivní složku marihuany THC. Výrobci z toho usuzují, že šlo o upravované či nepovolené náplně. Některé americké státy nicméně už preventivně zakázaly prodej ochucených elektronických cigaret.

Výrobci alternativy ke klasickým cigaretám označují za zdravější variantu, protože nedochází k hoření a neobsahují tak například spálený dehet. Dlouhodobé klinické studie, které by zhodnotily vliv e-cigaret na zdraví, ale budou až za mnoho let. Lékaři proto apelují, že z hlediska zdraví je nejlepší nekouřit vůbec.

Na konci září odstoupil šéf Juul Kevin Burns. Firma podle BBC také oznámila, že stáhne v USA veškerou reklamu. Společnost dříve mnozí obviňovali, že její propagace cílí na mládež. Aféra má dopad ale i jindy ve světě, v září například zakázala prodej e-cigaret Indie.

Juul založili James Monsees a Adam Bowen v roce 2015 v Kalifornii, sídlí v San Francisku. Původně se jmenovala Pax Labs, po svém výrobku Juul se přejmenovala o dva roky později. Loni koupil v Juul 35procentní podíl tabákový gigant Altria.

Celosvětový objem prodeje tradičních cigaret se loni podle analytiků ze společnosti Cowen snížil o 4,5 procenta. Výzkumná společnost Mordor Intelligence předpokládá, že růst trhu s elektronickými cigaretami bude v příštích pěti letech přesahovat osm procent ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám