Hlavní obsah

Dopravci otálí s registrací v novém mýtu, hrozí dlouhé kolony, varuje CzechToll

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po spuštění nového mýtného systému, který začne fungovat 1. prosince, se na některých dálnicích v Česku mohou tvořit kolony dlouhé desítky kilometrů. Tvrdí to společnost CzechToll, která má nový systém na starosti. U hranic může podle ní jít dokonce o 40 kilometrů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový systém výběru mýta od vozidel těžších než 3,5 tuny už nebude potřebovat mýtné brány (na snímku).

Článek

Důvodem jsou podle CzechToll otálení dopravců, kteří se do nového systému musí registrovat. Ti dosud přihlásili 196 tisíc vozů, tedy jen zhruba 43 procent z celkového očekávaného počtu.

Po spuštění mýta se tak podle společnosti CzechToll bude na nové palubní jednotky čekat i desítky hodin.

Na přechodě Lanžhot až 44kilometrová kolona

Podle dopravního modelu, který si CzechToll nechal vypracovat, hrozí nejhorší situace na hraničním přechodu Lanžhot na Břeclavsku na dálnici D2, kde se mohou tvořit fronty až 44 kilometrů.

Přípravy na start satelitního mýta finišují

Ekonomika

Kritickou situaci CzechToll předpovídá také v Bohumíně na D1 (40 kilometrů) a dále v Českém Těšíně (22 kilometrů), v obou případech u česko-polských hranic.

Desetikilometrové kolony lze prý očekávat také v Mostech u Jablunkova, Náchodě a Krásném Lese. Komplikace nejsou vyloučené ani u obchodních míst ve vnitrozemí a na dalších hraničních přechodech.

Reklama

Související články

Stát loni vybral na mýtu skoro 11 miliard

V roce 2018 zaplatily kamiony v Česku na mýtu rekordních 10,8 miliardy korun, což je meziročně o téměř čtyři procenta více. Vyplývá to ze statistik správce...

Výběr článků

Načítám