Hlavní obsah

EU zavádí „právo na opravu“ domácích spotřebičů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci praček, ledniček a dalších domácích elektrických spotřebičů budou muset prodloužit životnost výrobků a dodávat pro ně náhradní díly nejméně 10 let. Vyplývá to z nových pravidel, která v úterý schválila Evropská komise (EK). Opatření má šetřit životní prostředí i peníze spotřebitelů, uvedla EK na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je velmi důležité opustit současný trend vyhazování spotřebičů, který vyčerpává přírodní zdroje a vyprazdňuje peněženky zákazníků,“ komentovala nová pravidla Monique Goyensová, ředitelka Evropské asociace spotřebitelů (BEUC).

Týkat se mají spotřebičů, jako jsou například pračky, myčky, ledničky nebo televize. Nová pravidla mají začít platit od dubna 2021 a podle serveru BBC reagují na silnou vlnu stížností spotřebitelů, podle kterých se mnohé spotřebiče porouchají krátce po záruční lhůtě a nejdou opravit nebo je oprava tak drahá, že se vyplatí koupit nový spotřebič.

Většina lidí věří, že spotřebiče ničí „kazítko“

Ekonomika

Brusel rozhodl, že výrobci spotřebičů budou muset dodávat náhradní díly jako těsnění dvířek nebo termostaty na vyžádání odborným servisům. Tyto díly musí jít vyměnit pomocí běžných nástrojů a bez poškození zařízení.

Někteří zastánci radikálnější koncepce „práva na opravu“ to považují za nedostatečné a chtěli by, aby náhradní díly mohli koupit a opravu provést i zruční zákazníci. To ale neprošlo kvůli obavám o bezpečnost a porušení záruky.

Součástí nových ekologických pravidel je i zpřísnění požadavků při hodnocení energetické efektivnosti. Ty současné totiž postupně zastarávají a například už 55 procent praček prodávaných v EU je označených nejúspornější kategorií A .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám